Dirk Messner er sjef for Tysklands miljøvern­etat. Stillbilde: Umweltbundesamt / YouTube.

Tyskland må iverksette et omfattende program for 70 prosents reduksjon av klimagass­utslippene innen 2030, krever den føderale tyske miljøvern­etaten Umwelt­bundesamt (UBA). Kjøtt­forbruket anbefales redusert til en fjerdedel, og biler med forbrennings­motor foreslås forbudt.

Det går frem av en UBA-rapport som Der Spiegel har fått tilgang til.

Ambisjonene om 70 prosents reduksjon i klima­utslippene sammenlignet med 1990-nivå innen 2030 er fem prosent­poeng høyere enn det som i øyeblikket er offisielt planlagt, og etaten tar sikte på en 90 prosents reduksjon innen 2040, skriver det tyske nyhets­magasinet.

Dette krever et omfattende program som dekker alle områder av økonomien.

Blant tiltakene UBA krever, er å fremskynde utfasingen av kull fra 2038 til 2030, storstilt utbygging av sol- og vindenergi, forbud mot oljefyring i bygninger fra 2026, strengere krav til isolasjon av bygninger, og forbud mot nye biler med forbrennings­motor innen 2035.

UBA har også befolkningens kosthold i kikkerten:

Det årlige kjøtt­forbruket skal reduseres fra ca. 60 kilo pr. person i dag til snaut 16 kilo. Rundt 15 prosent av melke­forbruket skal dekket av erstatnings­produkter.

Etatens leder Dirk Messner formaner alle myndigheter til å sette klimahensyn foran alt annet:

Sett fra UBAs synspunkt må det også skje mye politisk. «Den klimapolitiske moderniseringen av økonomien kan bare lykkes hvis den blir den viktigste saken for stats­ministerens kontor», sier Messner. «Hvis det bare er miljøvern­departementet som organiserer seg 100 prosent for å beskytte klimaet, mens de andre departementet bare bruker halvparten av sine krefter, kommer vi til å mislykkes.»

UBA gir det tyske miljøvern­departementet anbefalinger, men bestemmer ikke politikken, opplyser Der Spiegel.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.