Foto: Flominator / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

EU planlegger å oppdatere sitt emballasje­direktiv med nye regler som kan tvinge den tyske bryggeri­bransjen til å smelte om alle gjenbruks­flasker for øl. Direktivet kan også bety slutten for de klassiske ølkassene i Tyskland, melder det tyske nyhetsmagasinet Focus.

I henhold til unionens planer for det oppdaterte direktivet for emballasje og emballasjeavfall (PPWR) vil gjenbruks­flaskene måtte påføres et «varig kjennetegn», noe de tyske ølflaskene ikke har i øyeblikket, siden flaskenes etiketter – som vaskes av mellom hver bruk – også benyttes til det formålet. Men heretter må kjennetegnet preges inn i selve glasset.

Dersom denne bestemmelsen trer i kraft, vil det bety at de fire milliarder ølflaskene som nå er i sirkulasjon i Tyskland, må smeltes om, skriver Berliner Zeitung.

«Denne galskapen må forhindres», kommenterer den tyske bryggeribransjens interesseorganisasjon Brauerbunds leder Holger Eichele i et intervju med Bild. Systemet som lenge har eksistert i Tyskland, er unikt, fungerer godt og er allerede miljøvennlig, sier han.

Det planlagte EU-direktivet krever ellers at transportemballasjen for et produkt ikke kan være mer enn 40 prosent større enn selve produktet, et krav som ikke tilfredsstilles av de klassiske ølkassene.

Dermed risikerer bransjen å måtte destruere alle eksisterende ølkasser og utvikle et nytt system for transport. Hvordan nye ølkasser skal se ut, er fullstendig uklart, skriver Focus.

Den tyske bryggeribransjens eksisterende system for emballasje og transport av øl har fungert som nå i ca. 70 år.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.