Utsikt til den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz’ hovedkvarter i Köln. Foto: A. Kirch / cc by-sa 3.0 deed / Wikimedia Commons.

En tjenestemann i den tyske innen­landske sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz sier at den ikke prioriterer å følge med på islamistiske trusler, men overvåker «konspirasjons­teoretikere» og folk som forteller vitser om De grønne.

Bakgrunnen for prioriteringen er en politisk konsensus på venstresiden om at tjenesten alltid skal se etter høyre­ekstremister, forteller den anonyme varsleren til avisen Bild.

Varsleren, som har til oppgave å jakte på alle slags ekstremister, sier han blir i villrede om hvordan han skal gjøre jobben sin, skriver nyhets­magasinet Focus, som også har omtalt saken.

«Det er et uttalt mål for administrasjonen, spesielt etter regjerings­skiftet og korona­krisen: Alle må se til høyre. De er ute etter delegitimerere, reichs­bürgere, konspirasjons­teoretikere og korona­fornektere», sier insideren.

Varsleren er svært bekymret for islamismens økende grep om Tyskland:

Den ansatte ser faren ved islamismen som enorm: «Dette er en religiøs-politisk bevegelse. Det handler mer og mer om den såkalte ‘globale jihad’ (islamistenes verdens­omspennende krig mot de vantro). Og siden 7. oktober har det vært en vanvittig stor grobunn for salafister og radikale krav om et kalifat. Særlig blant unge mennesker.»

Den manglende innsatsen mot islamister er noe av bakgrunnen for at mange stemmer på AfD, mener varsleren, som synes det får absurde konsekvenser:

«Vi skal holde øye med folk som kommer med dårlige vitser om grønne politikere. Og så har vi ikke ansatte eller tid til islamister.»

Ifølge Verfassungs­schutz-sjef Thomas Haldenwang er «delegitimering av staten» en alvorlig sikkerhets­trussel, skriver Focus.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.