Å knytte begrepet om et folk til etnisk avstamning bryter ikke med den frie demokratiske grunnorden eller garantien for menneskeverdet, slik Tysklands innenlandske sikkerhetstjeneste anklager AfD for å gjøre, sier professor i forfatnings- og forvaltningsrett ved universitetet i Leipzig, Hubertus Gersdorf.
Den demokratiske grunnorden har flere sentrale elementer, som likhet for loven, rettssikkerhet, uavhengige domstoler, statlig maktmonopol og annet, forklarer Gersdorf til Berliner Zeitung.
Når Tysklands innenlandske sikkerhetstjeneste Verfassungsschutz i sin nylig lekkede rapport konkluderer med at AfD er høyreekstremt, gjør den det på utilstrekkelig grunnlag, forklarer den tyske jusprofessoren.
«Standarden for å kategorisere et politisk parti som ‘definitivt høyreekstremt’ tilsvarer til syvende og sist standarden vår grunnlov setter for at forfatningsdomstolen skal forby mot politiske partier», sier Gersdorf. Det er svært høye terskler for et slikt partiforbud. Det kreves «at et parti, i henhold til sine mål eller oppførselen til sine tilhengere, tar sikte på å svekke eller eliminere den frie demokratiske grunnordenen eller sette Forbundsrepublikken Tysklands eksistens i fare».
AfDs folkebegrep står helt sentralt i Verfassungsschutz’ argumentasjon, men det er ikke tilstrekkelig, sier professoren. Det var faktisk gjeldende lov i Tyskland inntil nokså nylig, fastslår han.
Ifølge Hubertus Gersdorf er det grunnlovsmessig tillatt å «basere statsborgerskapsretten på avstamning». Prinsippet som innebærer at et barn får foreldrenes – eller i det minste én av foreldrenes – statsborgerskap uavhengig av hvor det er født, er «et globalt anerkjent og tillatt kriterium for statsborgerskapsrett, og det ble også brukt i Tyskland frem til år 2000». Først da ble fødestedsprinsippet innført også her, slik at barn født i Tyskland av utenlandske foreldre kunne få tysk statsborgerskap under visse forutsetninger.
Valget mellom prinsippene som også kalles jus sanguinis og jus soli, er opp til den lovgivende makt, og dermed et politisk spørsmål, sier Gersdorf.
«Hvem som tilhører det tyske folk, bestemmes av lovgiveren etter politiske kriterier.» Det er derfor tillatt å kreve at politikerne går tilbake til avstamningsprinsippet i statsborgerskapsloven. «Man kan gjøre hvilken politisk vurdering man vil av et slikt krav. Det bryter ikke med den frie demokratiske grunnordenen», understreker Gersdorf.
Når fødestedsprinsippet først er valgt, fortsetter han, ville det imidlertid bryte med grunnordenen å forlange remigrasjon av tyske statsborgere med migrasjonsbakgrunn.
Ikke desto mindre kan man legitimt beklage at mange migranter er blitt naturaliserte statsborgere, eller hevde at det å være tysk handler om mer enn besittelse av et pass, presiserer Gersdorf.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.