Pakistans høyesterett slo i begynnelsen av mars iår fast at tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto som ble hengt på denne dag for 45 år siden efter å ha blitt dømt for drap, aldri fikk noen rettferdig rettergang.

Rettferdigheten satt på pause

Bhutto, grunnleggeren av Pakistan Peoples Party (PPP) som nu ledes av hans barnebarn Bilawal Bhutto Zardari, ble hengt 4. april 1979 efter en rettssak under avdøde general Zia-ul-Haqs militærregime.

– Vi fant ikke at kravene til rettferdig rettergang og rettssikkerhet var oppfylt, sa høyesterettsjustitiarius Qazi Faez Isa i en direktesendt kommentar til den enstemmige kjennelsen.

Zulfikar hviler i Bhutto-familiens mausoleum i Pakistan. Foto: سیانف, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 DEED

Menneskehetens største fiender

– Familien vår har ventet i tre generasjoner på dette, twitret Bhutto Zardari i et innlegg på X, viden kjent som Twitter.

Ali Bhutto hadde lovet sine indiske naboer å «føre krig mot dem i tusen år». Han var mannen som utløste krigen mellom India og Pakistan i 1965. Han holdt flammende, antiindiske taler i FN og allerede som 15-åring utpekte han hinduer som menneskehetens største fiender:

– Muslimer må innse at hinduer aldri kan og aldri vil forene seg med oss, de er Koranens og profetens største fiender.

Zia-ul-Haqs diktat-regime

Zia-ul-Haqs 11 år lange diktatoriske regime var preget av angrep på demokratiet, forfølgelse, pisking og fengsling av politiske motstandere og kritikere. 

Under USAs stedfortrederkrig mot det daværende Sovjetunionen i Afghanistan, drev Zia-ul-Haq det konservative muslimske Afghanistan inn i militant ekstremisme.

To menn, én grav

Peter Constable var nestsjef ved den amerikanske ambassade i Islamabad fra 1976 til 1979. Han sier at det var to menn, men bare én grav. Enten måtte Zulfikar Ali Bhutto tre ned i den, eller så måtte Zia-ul-Haq i den. 

Svaret ga seg selv. Sistnevnte hadde kuppet makten.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.