Søndag 1. januar ankom to tungt bevæpnede jihad-terrorister landsbyen Dangri nær grensen til Pakistan i den indiske delstaten Jammu og Kashmir. De stormet inn i hjemmene og åpnet ild. 

Minst fire personer ble drept og rundt ti alvorlig skadet. 

Området er under konstant press fra muslimske terrorister og bakgrunnen kan spores langt tilbake.

Vold i generasjoner

Kashmir var til en viss grad et selvstyrt fyrstedømme den gang India og Pakistan var under britisk herredømme. 

Da den britiske kontrollen over India glapp etter annen verdenskrig, ble Britisk India i august 1947 delt etter religiøse/etniske linjer – et land for hinduer og et for muslimer, henholdsvis India og Pakistan/Øst-Pakistan (dagens Bangladesh).

Flere hundre tusen drept

Delingen av britisk India var en ekstremt blodig affære. Flere hundre tusen ble drept og millioner fordrevet. Hinduer flyttet fra Pakistan til India, muslimer fra India til Pakistan. 

Planen var at Kashmir skulle gis selvstendighet, men da stammefolk fra Pakistan angrep fyrstedømmet i oktober 1947 endret dette seg. 

Fyrsten ba India om hjelp, noe India aksepterte på betingelse av indisk herredømme over Kashmir. Fyrsten godtok kravet og India sendte styrker inn i Kashmir. Dette førte til full krig mellom India og Pakistan som varte i to år og krevde mellom 3000 og 5000 menneskeliv.

Pakistan ble sittende igjen med ca. en tredjedel av Kashmir, mens India satt igjen med resten. Rundt tre fjerdedeler av befolkningen i Kashmir bor i området som India kontrollerer. 

Kina

Det hører med til historien at Kina invaderte den nordlige delen av Kashmir i 1962. Etter en kortvarig krig tok de kontroll over omtrent 17 prosent av Kashmir.

Det indisk-kontrollerte Jammu og Kashmir omfatter Jammu-regionen og Kashmir-dalen som løper mellom Himalayafjellene og Pir Panjal-fjellene. Muslimer utgjør majoriteten av befolkningen, men den hinduistiske minoriteten er stor. 

Volden tar aldri slutt

Volden i Jammu og Kashmir opphørte ikke da krigen tok slutt. På tidlig 1990-tall utvandret eller flyktet hinduene, eller panditene, fra den overveiende muslimsk-befolkede Kashmir-dalen etter opprør og økende vold. Av en total pandit-befolkning på 120.000–140.000 forlot 90.000–100.000 dalen mellom februar og mars 1990. Et ukjent antall panditer ble drept, anslagene spriker veldig, fra 30 til 80 og opp til flere tusen. I 2011 var det omkring 3000 familier tilbake. 

Idag anslås det at det er 808 kashmiri hindu pandit-familier igjen i dalen.

Terrorisme har ingen religion?

Ifølge øyenvitneskildringer sjekket terroristene som 1. januar angrep landsbyen Dangri, Aadhaar-korteene – de nasjonale indiske identifikasjonskortene – til de sivile. Da de fikk bekreftet hindu-identitet åpnet de ild. De fire drepte hinduene ble henholdsvis 23, 32, 45 og 56 år gamle.

– Omtrent klokken 19 åpnet terroristene ild mot et hus. De drepte en gutt på vei hjem da han parkerte bilen. Deretter drepte de en mann etter å ha sjekket Aadhaar-kortet hans. De gikk videre mot et hus lenger ned ned i gaten hvor de fortsatte å skyte mennesker.

– Dette er en sammensvergelse for å få ikke-muslimer til å flykte fra området.

Ett av mange angrep

Dette er et av mange lignende angrep rettet mot hinduer i Jammu og Kashmir i den siste tiden. 

Angrepet har ført til utbredt panikk i den lille landsbyen Dangri. Dagen etter, 2. januar, mistet et barn livet mens ytterligere et barn og tre kvinner ble alvorlig skadet i en kraftig eksplosjon. Spekulasjonene går på at jihadistene hadde plantet en bombe under angrepet dagen før. 

Politiet har bekreftet barnets død og rapportert at også det andre barnet døde av skadene. De drepte barna var nevø og niese av 23-åringen som ble skutt dagen før.

The Kashmir Files

En Bollywood-film om fordrivelsen av hinduer fra Kashmir utløste nylig kontrovers i India. Vivek Agnihotris lavbudsjettfilm ‘The Kashmir Files’ tar seerne tilbake til 1989 og voksende jihad. 

Filmen presenteres som ‘sanne historier om de redslene hinduene ble utsatt for’. Den tar for seg Pushkar Nath Pandits familie. Sønnen blir drept av terrorister, svigerdatteren blir drept offentlig og også barnebarna får en kule i hodet. Publikum sitter tilbake med spørsmålet om hvordan mennesker kan være så grusomme i religionens navn.

Du kan lese mer i Documents artikkel om Bollywood-filmen som splitter India:

The Kashmir Files: Bollywood-filmen splitter India
 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp De helliges leir!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.