Snart ett år har gått siden en kraftig bombe gikk av i et rekkehusområde i Hässelby i Stockholm. Ifølge Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, er de 15 kg eksplosive ladningene som detonerte der en av de største sprengladningene som har detonert i et svensk sivilt miljø de siste årene. Dette melder SVT.

På adressen bodde pårørende til en rapper med tilknytning til det såkalte Foxtrot-nettverket, som er en sentral del av de blodige gjengkrigene i Sverige.

Ny bombe nær Stockholm gir frykt for eskalering av gjengkrigene

Åtte menn i alderen 18–29 år var siktet for drapsforsøk, grov ødeleggelse av offentlig eiendom og medvirkning til ødeleggelse av offentlig eiendom. Mennene ble også siktet for et eksplosjonsforsøk i Årsta 9. mars.

Totalt er det rundt 250 saksøkere i saken. Fredag 16. februar ​​kom dommen fra Solna tingrett.

Tre personer ble dømt for drapsforsøk og offentlig ødeleggelse i Hässelby. En annen person ble dømt for medvirkning, ved brudd på lov om brannfarlige og eksplosive varer.

Tre er dømt for bombeforsøket i Årsta, hvorav to også er dømt for forbrytelsen i Hässelby.

Fire personer får fengselsstraffer på henholdsvis 14 år, 7 år, 5 år og 5 måneder og 3 år.

En 17-åring som anses å ha deltatt i både Hässelby og Årsta, dømmes til lukket ungdomsomsorg i fire år. En annen 17-åring dømmes til lukket ungdomsomsorg i ett år og fire måneder.

To personer ble frikjent.

En 14-åring er fortsatt mistenkt for bombeforsøk i Årsta, men bevisene der føres innenfor rammen av en annen sak.

Erstatningskravet til de rundt 250 saksøkerne skal prøves på et seinere tidspunkt, og ble ikke avgjort i fredagens dom.

Nesten ett år har gått siden huset deres ble sprengt. Pär og Anette har derimot fortsatt ikke fått flyttet tilbake til sitt hjem i Hässelby.

Flere personer sov i nabohusene under det voldsomme angrepet. To av dem var Anette Pärmenfälth og hennes datter.

«Det var et ubeskrivelig drønn, hele huset ristet. Det lå glasskår over hele rommet til datteren min, og hun bare skrek», forteller Pärmenfälth til SVT.

I dag bor de et annet sted, siden huset deres fortsatt er under gjenoppbygging. Men Anette er ikke så sikker på at hun vil flytte tilbake.

«Man er jo blitt skadet. Jeg vil aldri kunne føle meg trygg her igjen», sier Anette Pärmenfälth.

Anette og ektemannen Pär synes ikke de fikk den støtten de trengte fra forsikringsselskap og myndigheter.

Avisen Dagens Nyheter snakket i oktober 2023 med noen svenske ofre for et av de rekordmange bombeangrepene som har rammet landet. De har fullstendig mistet tilliten til staten og samfunnet.

Svenske ofre for bombeangrep føler seg forlatt av samfunnet

Mennesker som får sitt hjem og liv ødelagt av bomber, blir stående aleine i dagens Sverige. Dette mener Joakim, Pär og Nettan, som ble rammet av bomben i Hässelby.

Joakim sier at han konsekvent har blitt behandlet som om han hadde vært utsatt for en ulykke.

«Men fra mitt synsvinkel er ikke dette en ulykke. Det er en fundamental svikt når det gjelder statens mest grunnleggende forpliktelse: å beskytte oss innbyggere. Det var ingenting vi kunne ha gjort for å forhindre dette», uttaler Joakim. «Min tillit til statsapparatet er helt borte. Jeg rekker ut ei hand og ber om hjelp, og jeg får ingenting tilbake».

Pär opplever det samme. «Alle man er avhengig av i en situasjon som dette – forsikringsselskapet, kommunen, staten, politiet … ingenting har fungert», kommenterer han overfor Dagens Nyheter.

Pär og Nettan tør ikke flytte tilbake. De har bestemt seg for å selge når huset er gjenreist. Pär trekker på skuldrene. «Ja, hvis noen vil kjøpe det».

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.