At statsråder har en fortid der de har gjenbrukt andres tanker på en så passiv og intellektuelt hjelpeløs måte at de bare har kopiert dem, og uten å sitere og kreditere kilden som seg hør og bør, får en hel del brikker til å falle på plass.

La oss ikke nøle med å fastslå hva det betyr: Toppolitikere har ingen intellektuell ballast eller autonomi, og tenker derfor heller ingen selvstendige tanker. Toppolitikere har heller ikke alminnelig moral, og stjeler derfor andres ideer og later som om de er deres egne.

Hadde fenomenet kun vært begrenset til studiene deres, hadde det ikke spilt noen større rolle for oss andre.

Men hvis man kopierer andres tanker og limer dem inn i sine egne akademiske arbeider, er veien helt sikkert kort til å gjøre det samme i politikken. Og det må gå gæernt.

Det vil si, det har rent faktisk gått gæernt, og det på en hel masse politikkområder, hvor de nautene som administrerer oss helt ukritisk har kopiert skadelige og samfunns­nedbrytende ideer.

Kanskje er det for mye å håpe på at det skal komme selvstendige tenkende mennesker med alminnelig samfunnsmoral inn i toppolitikken. Men når det nå høyst overraskende viser seg at noen som har levd ved kopiering, også har falt ved kopiering, blir man nesten litt optimistisk.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.