Foto: Heiko Junge / NTB

VG kan avsløre at antallet avsnitt med kopiert tekst i helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave er langt høyere enn det som først kom frem.

Avisens funn er nesten utrolig tallrike med tanke på at Kjerkol først prøvde å si at det ikke handlet om kopiering.

Lørdag fant VG tolv avsnitt i Ingvild Kjerkols masteroppgave som er identisk med tekst fra andre oppgaver.

Mandag omtalte Dagens Næringsliv totalt seks nye eksempler på tekstlikhet og mangelfull kildehenvisning i Kjerkols masteroppgave fra 2021. Flere av disse ble først delt på nettstedet Reddit av brukeren «linguanordica».

Nå kan VG avdekke ytterligere åtte tilfeller av tekstlikhet, med mangelfull kildehenvisning eller manglende sitering i Kjerkols masteroppgave.

Det betyr ubønnhørlig at helseministerens sak står mye svakere enn antatt opprinnelig, da det var tale om et par-tre avsnitt. Med et slikt omfang kunne man vanskelig utelukke slurv og skjødesløshet uten å undersøke saken nærmere.

Men i den størrelsesorden som nå er avdekket, er det umulig å bortforklare kopieringen.

Kopieringen fremstår da som en illegitim snarvei tatt under hastverk eller forakt for alminnelige akademiske standarder.

Det handler dertil om et tilsynelatende helt unødig selvmål fra Kjerkols side, all den tid en førsteamanuensis i Stavanger som har lest hele masteroppgaven, sier at undersøkelsene der står på egne ben.

Jonas Gahr Støre trenger høyst sannsynlig en ny helseminister også.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.