De to norsk-somaliske søstrene som dro fra Bærum til Syria for å være med ekstemistgruppen IS, løy om sin bakgrunn.

Da de ble hentet til Norge i mars i fjor, oppga begge to at de var ofre for menneskehandel, tok avstand fra fra terrorgruppa IS, og sa også at de aldri hadde deltatt i noen kamper eller noe som helst i forbindelse med IS.

Men når de to søstrene bodde i leiren Roj, hvor kvinner som er anklaget for tilknytning til terrorgruppa IS er, drev de to et regelrett terrorvelde.

Mannen som styrer leiren Roj, Rashid Omar, sier at de to norske statsborgerne var del av en ekstrem gruppering, som sanksjonerte kvinner som avvek fra de praktiske og moralske reglene de mente gjaldt.

– De gikk til angrep på kvinner på markedet som ikke hadde dekket til ansiktet. De fra Norge var også der, hevder leirsjefen til NRK.

En ung kvinne sitter i et telt nordøst i Syria og forteller om to søstre fra Norge.

– I bønn ba jeg alltid om at de eller jeg skulle dra fra leiren, sier hun.

Den unge kvinnen sier hun fryktet de norske statsborgerne – og hevder at den eldste av dem truet og slo henne.

– Før de dro, sa den eldste til meg: «Selv om du drar til hjemlandet ditt så har vi sovende celler. Vi kan ta deg hvor som helst».

Søstrene etterlot seg et brev før de dro til Syria hvor det sto følgende:

«Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan».

Til NRK sa faren at den eldste datteren fortalte at hun hadde reist for å delta i jihad.

– Hun er villig til å dø, fortalte han.

Hverken søstrene eller deres forsvarere vil bli intervjuet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.