Tre barn og en kvinne ble lørdag hentet ut av al-Roj-leiren i Syria av nederlandske diplomater.

Advokaten til kvinnen som kommer hjem, Tamara Buruma, sier at hun regner med at kvinnen blir pågrepet ved ankomst til landet og siktet for medlemskap i en terrorgruppe, og at barna blir tatt hånd om av barnevernet.

Gruppa består av to barn og deres mor, samt en tolv år gammel jente som moren sender hjem, ifølge utenrikspolitisk talsmann for kurdiske myndigheter i Syria, Abdel Karim Omar. De fire nederlandske statsborgerne ble overlevert til Nederlands ambassadør i Syria og en tjenestemann i det nederlandske utenriksdepartementet.

Utenriksminister Sigrid Kaag og justis- og sikkerhetsminister Ferd Grapperhaus bekrefter i et brev til parlamentsmedlemmene at hun blir arrestert.

Siden IS’ fall i 2019 har Syrias kurdere og FN tryglet andre land om å repatriere sine statsborgere fra leirene i det nordøstlige Syria som kurderne driver.

Det er minst 220 barn med nederlandsk statsborgerskap i Syria og Tyrkia, 75 prosent av dem under fire år som er født i regionen av nederlandske foreldre. Minst 75 barn bor med sine mødre i de kurdisk-drevne leirene i Syria, der det også er rundt 30 nederlandske kvinner og 15 menn.