NRK presenterer Sahra, som er mor til to jenter som lot seg begeistre av halshugging og brenning av levende mennesker, og derfor dro fra kjedelige Bærum til spennende Syria. De to jentene var da 16 og 19 år gamle.

Nå sitter bestemor Sahra igjen i Norge med et stort savn. For de to søstrene hun er mor til sitter internert i Syria.

Bestemor Sahra har aldri fått møte barnebarna sine på fire og seks år. Hun krever at Norge henter dem og hennes egne døtre hjem fra det krigsrammede landet.

– Hvis mødrene tok feil, betyr ikke det at barna er skyldige, sier Sahra bestemt.

Hvis mødrene tok feil, altså. Sahra er tydeligvis ikke helt sikker på om det var feil å reise til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

Men Sahra møter NRKs journalister med «oppgitt vennlighet». Jentene hennes har trolig opplevd at «deres intellekt er blitt beseiret». For de trodde det var en ekte islamsk stat i Syria.

Da hadde det vel vært greit? Dessuten var dert Allahs vilje som skjedde.

– Jeg trodde aldri at de skulle dra. Jeg kjente ikke til noen som hadde dratt før. Hadde jeg visst det, ville jeg vært mer forsiktig. Men det var Allahs vilje, og Allahs skjebne kan ikke stoppes, sier Sahra.

Jentene var for unge til å forstå islam, mener hun.

– De ble fortalt at det eksisterte en islamsk stat. Barna elsket det. Men det har ingenting med oss eller mine barn å gjøre, sier en alvorstynget mor.

Men nå bør døtrene få lov til å komme hjem. For også Adams sønner gjorde feil. Den norske regjeringen må gripe inn, siden hennes døtres sjeler er stjålet.

Nå håper Sahra på hjelp fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

Videre får vi lese om den vanskelige tiden for den somaliske familien her i Norge. Søstrene har en bror, som derfor også er onkel til de små barna som er et produkt av IS. Han sliter med studiene.

– Jeg tenker mest på barna jeg er onkel til. Det er merkelig å si det høyt, at jeg er onkel. Barna har aldri valgt det livet de lever nå. De har opplevd nok grusomme ting, sier Hassan.

Sahra beskriver sin situasjon som helt mørk. Barnas handlinger forandret livet hennes. Men tilgivelse av det de unge jentene gjorde er enkelt for en mor og bestemor.

– Ja, fordi jeg er en mor. En mor tilgir alltid barna sine og alle som gjør noe galt. Islam tilgir og favner om alle som gjør noe galt.

Og tross alt: Barna elsket det.

Døtrene reiste til IS i Syria: – De ble fortalt at det eksisterte en islamsk stat. Barna elsket det 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.