Mennesker er sosiale skapninger. Vil du leve lenge? Da bør du høre hva andre mennesker sier. Eldre personer som bruker høreapparat reduserer risikoen for å dø tidlig med nesten 25 prosent, melder Forskning.no.

De som ikke bruker høreapparat, bør ha som nyttårsforsett å skaffe seg det, sier forsker Janet Choi i en pressemelding fra amerikanske University of Southern California. Hun er hovedforskeren bak den nye studien.

Choi og resten av forskergruppen har studert et representativt utvalg med nærmere 10.000 amerikanere som alle hadde fått sjekket hørselen sin.

Over 1.800 viste seg å ha svekket hørsel. Av disse var det bare 237 som brukte høreapparat jevnlig.

Forskere fulgte disse personene opp i over tolv år etter testen. Da fant de altså ut at mange flere av de som ikke brukte høreapparat hadde dødd i oppfølgingsperioden.

Det var ingen forskjell i risiko for å dø for de som brukte høreapparat av og til og de som aldri brukte hjelpemidlet. De var kun de som brukte det regelmessig som hadde en betydelig lavere risiko.

Dette er en såkalt assosiasjonsstudie. Det betyr at forskerne finner en sammenheng, men studien sier ikke noe om hvorfor et høreapparat kan forlenge livet til folk betydelig.

Flere andre studier har derimot funnet en lignende sammenheng.

Blant annet viste en studie fra Island at eldre menn med nedsatt hørsel som ikke bruker høreapparat, har en større risiko for å dø. Dette gjaldt alle dødsårsaker, men spesielt av hjerte- og karsykdommer. Islandske kvinner hadde ikke den samme risikoen.

Når forskere skal forklare denne sammenhengen, blir det spekulasjoner, men ubehandlet hørselstap gjør at du blir mer sosialt isolert. Dette kan få konsekvenser for livet ditt, blant annet hvor fysisk aktiv du er og hvordan din psykiske helse er.

Dette er et spennende funn, mener generalsekretær Inger Helene Venås i Hørselshemmedes Landsforbund.

«Vi ser at denne studien føyer seg inn i en rekke studier som ser på sammenhengen mellom hørselstap og helseutfordringer. Det er enighet om at ved hørselstap får du redusert lydstimuli til hjernen og at det kan ha negative helsekonsekvenser for den enkelte. For eksempel sosial isolasjon, muskel- og skjelettplager, kognitiv reduksjon og økt risiko for demens».

Forskningen viser at tidlig oppdagelse av hørselstap og nytteeffekten ved å ta i bruk høreapparater er helsefremmende, påpeker hun.

Da norske forskere fulgte nesten 7.000 trøndere gjennom mer enn 20 år, kunne de slå fast at hørselstap er blant de viktigste risikofaktorene for demens.

Vi fant at det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sa forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse i 2023.

Forskerne håper at slike studier vil oppmuntre flere eldre mennesker til å skaffe seg høreapparat og bruke dem.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.