Regjeringen har besluttet å tillate direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til myndighetene i Ukraina. Endringen trer i kraft fra i dag.

– Denne endringen innebærer at vi ivaretar grunnleggende forsvars- og sikkerhetspolitiske interesser for Norge sammen med våre allierte. Regjeringen bruker en rekke virkemidler for å tilrettelegge for den viktige rollen forsvarsindustrien har i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå står i, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Det er umiddelbart ikke innlysende at først å tømme egne lagre og deretter la våpenfabrikantene eksportere direkte til Ukraina er med å ivareta våre forsvarspolitiske interesser.

Norge ser ut til å bli ett av landene som blir dypere involvert i krigen i Ukraina. Krigen trekker i langdrag og Norge går foran. Vi har allerede varslet at vi skal bygge opp den ukrainske marinen i Svartehavet sammen med Storbritannia.

Våenbedrifter må søke Utenriksdepartementet om eksportlisens for direktesalg av forsvarsmateriell til Ukraina. I en pressemelding opplyser regjeringen at lisens vil gis fra sak til sak.

Under forutsetning av at eksporten blant annet møter krav til verifiserte behov og sluttbrukerkontroll, har regjeringen besluttet å åpne for direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til forsvarsmyndighetene i Ukraina.

Regjeringen mener det er viktig at ukrainske myndigheter gis mulighet til å kjøpe det forsvarsmateriellet de har behov for. Direktesalg skal skje under strenge forutsetninger. Den nye ordningen er i tråd med norsk våpeneksportpolitikk, står det i meldingen.

– Donasjoner alene er ikke lenger tilstrekkelig. De praktiske forskjellene mellom Norges militære støtte hittil og direktesalg av forsvarsmateriell er også begrenset, står det i meldingen. (NTB)

Norsk våpeneksportpolitikk ble radikalt endret med Ukraina-krigen. Tidligere eksporterte ikke Norge våpen til land i krig. Forbudet ble opphevet og nå skal bedriftene selv få eksportere direkte til Ukraina.

Hvordan det blir med etterfylling av tømte norske lagre sier forsvarsdepartementets pressemelding ikke noe om.

Ukraina forbereder seg på å produsere flere av våpnene sine selv, bl.a. har man som målsetning å produsere en million droner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.