Høyre-leder Erna Solberg i Stortinget under NTBs nyttårsintervju. Foto: Heiko Junge / NTB

Året 2023 ble ikke helt som Erna Solberg hadde tenkt seg. Men nå retter hun blikket mot valget i 2025, da hun planlegger å bli statsminister for tredje gang.

Etter et tøft 2023, med mye oppstyr om ektemannens aksjehandler, retter nå Høyre-leder Erna Solberg blikket mot stortingsvalget i 2025 .

Huner klar for «den lange valgkampen», som vil være i over halvannet år.

NTB-Anne Marjatta Gøystdal skriver om saken.

– Dette året har vært fylt av både oppturer og nedturer, sier Solberg til NTB.

Det begynte jo så bra. Solberg reiste land og strand rundt for å oppmuntre partifeller og sanke velgere. Det gikk så det suste. Erna var og ble stjerna.

Historiske målinger endte med et knallgodt valg. Høyre ble landets største parti med 25,9 prosent av velgerne bak seg. To av tre nordmenn skulle nå bo i en Høyre-styrt kommune.

Så kom aksjesaken.

Fra Solberg innkalte til pressekonferanse der hun med klump i halsen la fram den leie sannheten om ektemannens aksjehandler, tok det 60 dager før hun erklærte at hun akter å fortsette som partileder. Har hun nå lagt saken bak seg?

– Altså, nei. Jeg er ikke ferdig. Dette er jo ikke noe du legger bak deg, sier Solberg.

Det var tilbakemeldingene fra hennes egne som ble utslagsgivende for at Solberg bestemte seg for å fortsette. Hun snakker varmt om forståelsen og de mange oppmuntrende meldingene hun fikk.

– Jeg var absolutt i tenkeboksen, oppsummerer hun.

Ser fremover mot neste valg 

Det er bare litt mer enn 600 dager til det neste stortingsvalget. Jobben med å snekre sammen et nytt partiprogram i Høyre er for lengst i gang.

Solberg tegner opp det hun ser som hovedutfordringene i fireårsperioden som følger etter 2025:

Vi må levere på klimaforpliktelsene.

Oljeaktiviteten vil gå ned.

Omstilling og mer aktivitet i næringslivet for å finansiere offentlige utgifter. Og vi må løfte kompetansen her i landet – særlig i realfag og matte (Pisa-undersøkelsen bekymrer).

– Og så er det dyrtiden og kjøpekraften. Det merker vi alle, ikke bare dem med dårligst råd. Det kommer til å være en viktig sak også fremover, mener Solberg.

– Det må vi ha en bevisst holdning til. Hvordan sørger vi for at vi har nok høylønnsomme arbeidsplasser, fortsetter hun.

Solberg går forbi Willoch

Solberg har gått forbi Kåre Willoch som den lengstsittende statsministeren og C.J. Hambro som den lengstsittende partilederen i Høyre.

Neste år har hun ledet Høyre i 20 år, og hun tangerer Einar Gerhardsen (Ap) i antall år som partileder. Da er det bare Fremskrittspartiets Carl I. Hagen som har ledet et parti lenger, ifølge en opptelling Aftenposten gjorde for et par år siden.

Målet er å bli statsminister på nytt. Og om hun ikke skulle vinne valget eller klare å samle de borgerlige partnerne, er hun beredt på en ny periode i opposisjon.

– Jeg skal spørre nominasjonskomiteen og Hordaland Høyre pent om de vil ha meg på toppen av listen en gang til, sier hun.

Ønsker ikke internasjonal toppjobb

Det har vært spekulert på om Solberg ser for seg en internasjonal jobb etter karrieren i norsk politikk.

Men en slik jobb frister ikke noe særlig, hevder Solberg.

– Jeg synes mitt virke er i norsk politikk, sier Solberg.

Det gjenstår å se om hun har dette synet også om valget i 2025 ikke helt går hennes vei, og det i stedet skulle dukke opp en jobb i en stor, internasjonal organisasjon.

Les også: 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.