Raymond Burke. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB.

«Vår tid lider sterkt under resultatene av en overfladisk eller sågar feilaktig tros­opplæring, og forvirringen, splittelsen og vill­farelsen har til og med trengt inn i kirken», skriver den konservative amerikanske kardinalen Raymond Burke i et nyhetsbrev til sine følgere.

Roma-avisen Il Messaggero melder om saken.

Burke ble nylig fratatt pensjon og bolig i Vatikanet av paven, som mener at kardinalen går imot kirken når han kritiserer Frans’ liberale linje i en rekke spørsmål. Burke tar ikke direkte til motmæle mot paven, men det er liten tvil om hvem som er adressaten i nyhetsbrevet, som bruker svært sterke ord:

«Selv om vi må gjøre alt som står i vår makt for å forsvare den katolske troen i alle omstendigheter hvor den er under angrep, forsøker satan å gjøre oss motløse», skriver Burke og fortsetter: «Så snart satan har tatt motet fra oss, øker fristelsen til å oppgi vårt daglige strev for å leve i Kristus og kjempe for den guddommelige sannheten, godheten og skjønnheten som Han er det levende bildet på.»

Burke har lenge tatt til motmæle mot den teologiske tvetydigheten til paven, som ikke avviser å velsigne homoseksuelle par eller lempe på kravene til livsførsel hos dem som mottar nattverd. Også pavens religiøse pluralisme er en kilde til dyp irritasjon hos konservative katolikker.

Den amerikanske kardinalen har også lenge vært en torn i øyet på venstrekatolikker, og da særlig etter at han kommenterte valget av Trump i 2016 som en god nyhet i kampen for livet, altså mot abort.

Pave Frans tar pensjon og bolig fra konservativ kardinal

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.