Equinors kontrakter med selskapet Cosl, eid av den kinesiske staten, får etterspill. – En åpenbar sikkerhetsbrist, sier FrPs Christian Tybring-Gjedde.

De siste ukene har Equinor inngått store kontrakter med Cosl for leie av flyterigger.

Christian Tybring-Gjedde, som er medlem av utenrikskomiteen, mener Equinors kontrakter må vurderes opp mot sikkerhetsloven og den nye sikkerhetspolitiske situasjonen. Nå vil han ha svar fra utenriksministeren, skriver Dagens Næringsliv.

– Equinor gir i praksis det kinesiske kommunistpartiet tilgang til kritisk infrastruktur i Norge, siden alle kinesiske selskaper ved lov er pålagt å samarbeide med kinesisk etterretning, sier FrP-representanten.

– At de har gjort dette uten styrebehandling, og uten at verken Nasjonal sikkerhetsmyndighet, etterretningen eller andre statlige sikkerhetsorgan er involvert i prosessen, virker som en åpenbar sikkerhetsbrist på høyt nivå, sier han.

Equinor sier via pressetalsmann Gisle Ledel Johannessen at de følger alle gjeldende sanksjoner og retningslinjer, inkludert sikkerhetsloven.

– Våre riggkontrakter blir tildelt på bakgrunn av en totalvurdering, der både kommersielle, tekniske og strategiske kriterier vektlegges.

Kinesiskeide Cosl ønsker ikke å kommentere de politiske reaksjonene på riggavtalene.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.