Britiske konservative tenketanker foreslår å innføre en slags sivil verneplikt for unge briter som sliter med både jobbmarkedet og boligmarkedet. Unge briter lengter etter mening og ansvar, sies det. Andre beskriver ideen som statsstyrt slaveri.

– A youth volunteering force based on principles of civic pride and community is an old idea ripe for reinvention.

Dette skrev Penny Mordaunt, leder for House of Commons, i The Telegraph 30. august. Mordaunt representerer Det konservative parti, og lot seg inspirere av den høyreorienterte tenketanken Onward, som har gjenopplivet den gamle ideen om en National Service.

Ideen er at unge mennesker uten bolig og jobb skal bidra med arbeid i f.eks. eldrehjem. Dette skal styrke de unges mentale helse, utvikle arbeidsmoral og motivere dem til å skape en bedre fremtid for seg selv.

Men ikke alle lar seg begeistre. Sam Ashworth-Hayes beskriver i The Telegraph National Service som statlig slaveri. Tittelen er nokså klar: «National Service is just a euphemism for enslaving the young».

Riktignok innrømmer han at en verneplikt for å forsvare landet militært muligens kan forsvares. Men å innføre en statlig sivil verneplikt er rett og slett uforsvarlig.

Ashworth-Hayes frykter blant annet at det vil ende med at de unge presses inn i en «national woke service» fra første dag. Han mener dessuten at det å hente ut gratis arbeidskraft for staten er «moralsk forkastelig».

Dessuten er det «økonomisk sinnssykt», mener han. Den offentlig sektor er «forbløffende uproduktiv». Ubetalt arbeid i en uproduktiv sektor vil bli utnyttet på en ekstremt ineffektiv måte.

Ved å frata unge mennesker muligheten til å ta seg sammen og komme seg inn i privat sektor, eventuelt finne motivasjon til å videreutdanne seg, risikerer National Service å ødelegge brutto nasjonalprodukt på en stor skala.

Dette er katastrofalt i en situasjon hvor britenes økonomi allerede beveger seg mot avgrunnen. Dessuten sier det seg egentlig selv at det å jobbe gratis for staten et helt år ikke vil føre de unge britene nærmere boligmarkedet. Samtidig er det tvilsomt om man faktisk vil lære noe nyttig i løpet av dette året.

How, exactly, would a young person interested in becoming a plumber or a software engineer benefit from spending six months painting road markings for the council?

Britenes økonomi opplever ikke en kontrollert krise, men er på vei mot stupet

Det er ikke overraskende at National Service appellerer til folk på venstresiden, som har en egen evne til å tro at alle problemer kan løses av staten, skriver Ashworth-Hayes. Men at konservative politikere og tenketanker lar seg inspirere overrasker ham.

It is surprising that the Conservative party is nodding along to something which would be another step on the road to serfdom.

Hvis man mener unge mennesker bør «gi noe tilbake til samfunnet», så bør man motivere dem til å ta seg riktig utdannelse og/eller skaffe seg en jobb i privat sektor. Men etter covid-19-nedstengningene er det vel egentlig samfunnet som burde gi noe tilbake til unge briter, mener Ashworth-Hayes.

Det har han for så vidt helt rett i, men «samfunnet» er ikke staten, og alle midler staten har er stjålet fra borgerne. Staten burde heller forsøke å gjeninnføre et sunt demokrati og en sunn økonomi. Men det er vel heller tvilsomt om politikere har vilje og evne til å utføre slike oppgaver.

Hva hvis National Service ikke handler om økonomiske fordeler, men sosiale? At man med denne måten vil gjenskape patriotisme og pliktfølelse, klassiske konservative verdier?

Da er man på ville veier, mener Ashworth-Hayes. For alle statlige institusjoner er jo gjennomsyret av venstrevridd og woke ideologi. Og konservative regjeringer hjelper ikke.

And if we’ve learned anything in the last 13 years of Tory rule, it’s that the party doesn’t have the slightest clue about how to fight back against the Blob.

Her bør det påpekes at det vi i dag fortsatt benevner som konservative eller borgerlige partier i Vest-Europa er omtrent like woke som venstresiden når det gjelder klima, migrasjon og LGBTQ-ideologi, for å nevne noen eksempler. Men konsekvensene av en tvungen sivil verneplikt blir uansett det samme.

De unge slavene vil neppe lære om stolt britisk historie om hvordan infrastruktur og helsevesen ble bygget ut av driftige briter. Det vil nok heller bli mer indoktrinering av de som allerede er indoktrinerte.

 It would be bored teenagers crammed into plastic seats to listen to lectures on white privilege and heteronormativity before their shift staffing the youth centre. They’d go in woke, and come out woker, if such a thing were possible.

Ashworth-Hayes avslutter med å si at unge briter som tvinges gjennom et slikt program neppe vil stemme på det partiet som tvang dem. Personlig er jeg ikke helt sikker på om han har rett her, hvis Labour står bak.

Men hvis Det konservative parti innfører en slik ordning, så vil de trolig skremme vekk de unge britene som vurderer å stemme konservativt ved neste valg.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.