India kan i år få det laveste nivået av monsunregn på åtte år. August har vært svært tørr og anslag viser også mindre nedbør i september enn ventet.

August i år ligger an til å være den tørreste på over hundre år, ifølge Indias meteorologdepartement (IMD). Værfenomenet El Niño dempet nedbørsmengden i august og vil fortsette å ha en negativ påvirking på regnet i september, sier to IMD-kilder.

India ligger an til å avslutte monsunsesongen fra juni til september med et nedbørsunderskudd på minst 8 prosent, som er det største siden 2015, opplyser IMD. Også da var det El Niño som var skyld i den reduserte nedbøren.

El Niño er et værfenomen i det tropiske Stillehavet og en viktig drivkraft for værmønstre over hele verden.

Fordi det regnet mindre enn ventet i sommer i India kan prisene på sukker, belgfrukt, ris og grønnsaker drives opp og øke prisveksten generelt i landet.

Monsunene er svært viktige for Indias økonomi. Med monsunregnet kommer 70 prosent av næringen som trengs for å vanne avlinger og fylle opp grunnvannsreservoarer. Nå mangler nesten halvparten av landets jordbruksareal tilstrekkelig vanning.

Les også:

Mediehysteri og forsker­bløff om ekstreme klima­endringer

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.