Utlendingsnemnda (UNE) gjør det de kan for å utvise asylsøkere som faktisk er en ressurs for Norge, og som har integrert seg godt i landet.

Voldtektsforbrytere og andre kriminelle lar de imidlertid få bli.

Eksemplene er så mange at det er umulig å ramse opp alle de som skulle vært utvist fra Norge, men la oss ta et som er beskrivende for veldig mange.

I 2020 ble Abdirahman M. (21) fra Somalia dømt til fem års fengsel for grov voldtekt av en ung norsk jente. For kun en måned siden ble han fengslet, siktet for en ny voldelig overfallsvoldtekt i Oslo sentrum.

Abdirahman hadde vært på frifot i mindre enn to måneder før han igjen altså begikk et tilsvarende grusomt overgrep.

Lederen av Stortingets justiskomité, Per-Willy Amundsen (FrP), reagerte svært kraftig.

– Staten gjør ikke nok for å beskytte norske borgere. Abdirahman burde sittet i forvaring i påvente av utvisning fra Norge. Da hadde han ikke kunnet begå enda en voldtekt, poengterer Amundsen, og la til:

–Det hadde vært fullt mulig å holde ham i varetekt, eventuelt på Trandum, i påvente av utsending.

Men det skjedde ikke.

Abdirahman er dømt for voldtekt, nå er han siktet igjen: – Staten beskytter ikke norske borgere

En som imidlertid ble satt på Trandum, i påvente av utsending, var Suel Kassembo fra Burundi.

Han har vært i Norge i 19 år, etter at han måtte rømme Burundi i 2004 da moren, faren og søsteren ble drept mens han selv var på skolen, skriver TV 2.

Kassembo fikk avslag på søknaden om asyl og senere utvist fra landet, men fordi han var papirløs kunne han ikke bli sendt ut.

I løpet av årene i Norge, har Kassembo gjort flere forsøk på å bevise at han snakker sant, og omgjøre vedtaket om utvisning.

– Han skaffet også på et tidspunkt en fødselsattest, men den stoler ikke myndighetene på, sier advokatfullmektig Malene Valkvæ Jenssen i advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell.

Kassembo var innom flere ulike asylmottak i løpet av de første årene han var i Norge. Etter hvert kom han til Ulsteinvik på Sunnmøre. Først på asylmottak, før det endelige avslaget gjorde at han måtte finne seg et annet sted å bo.

Voldtektsdømt mann i soningskø siktet for ny voldtekt. Hva får offentlig­heten vite?

– Gjennom kontakter fikk jeg tilbud om å bo gratis i huset til en dame som hadde flyttet på sykehjem mens jeg fortsatte å jobbe med saken min, forteller han.

Etter å ha bodd i Ulsteinvik i noen år, fikk han i 2009 jobb på Runde Miljøsenter i Herøy, litt lenger ute i havgapet på Sunnmøre. Her har han blitt værende siden.

– Det er en veldig kjekk plass å arbeide, med gode kollegaer, sier Kassembo.

Arbeidet var først på frivillig basis, før han etter hvert fikk lønn.

– Han har betalt skatt i alle fall siden 2012, kanskje tidligere enn det også, opplyser advokatene.

Tidligere i år fikk Kassembo et nødpass fra Burundis ambassade i Tyskland. Da han forsøkte å hente dette ut fra politiet, ble han pågrepet og sendt til Trandum for internering og utvisning.

Utvisningen ble imidlertid stanset et kvarter før den skulle skje, og han får foreløpig være i Norge. Oslo tingrett skal nå ta stilling til om utsendingsvedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE) er gyldig.

Det er selvsagt ikke bare en stor skam at den somaliske voldtektsforbryteren Abdirahman M. får bli i Norge, og at arbeideren fra Burundi som bor på Sunnmøre ønskes utsendt; det er totalt uakseptabelt.

Det bør være på tide å skifte ut saksbehandlere som sitter i embetsverket og bestemmer disse tingene.

Det er både kvalmt, motbydelig og ikke så rent lite flaut at Norge som nasjon skal beskytte de «sårbare kriminelle», mens de lar skikkelige folk få svi.

Det er ikke rart at man kan få forakt for både politikere og embetsverk i noe som på dette området må kunne beskrives som et dysfunksjonelt land.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.