Skien tinghus er et av rettsstedene til Agder lagmannsrett. Foto: Ahhh25 / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

TV 2 meldte søndag om en opprørende sak der en mann som var blitt voldtekts­dømt i mai og ventet på å begynne soning av dommen i september, igjen ble pågrepet og siktet for en voldtekt.

Så sent som i mai ble mannen i 20-årene dømt til mer enn fire års fengsel for en voldtekt.

Om en drøy måned, 4. september, var han innkalt til soning av straffen. I mellomtiden har han vært en fri mann.

Natt til fredag var han hjemme i sin egen leilighet sammen med flere andre personer, mener politiet. Da voldtok han en kvinne, ifølge den nye siktelsen mot ham.

Kvinnen anmeldte ham, og senere på dagen ble han pågrepet av politiet.

Lørdag ble han fremstilt for varetekts­fengsling i Vestfold tingrett, som mener det er «mer sannsynlig at siktede er skyldig enn ikke skyldig etter siktelsen».

Nyhetssaken, som resulterte i en kort NTB-sak, formelig ropte etter flere detaljer, og mandag fulgte TV 2 opp med supplerende informasjon.

Mannen er for eksempel blitt dømt for en rekke andre forbrytelser tidligere:

En av de eldre sakene gjelder blant annet besittelse av et nakenbilde av en fjorten år gammel jente.

Han er også dømt for å ved flere anledninger ha kjøpt alkohol til mindreårige, samt et tilfelle av grov vold.

TV 2 dekker ikke saken i sin fulle bredde. En av tingene som ikke nevnes, er at offeret i voldtekts­saken også var mindreårig, nærmere bestemt 16 år – «og derfor må anses som et barn», for å bruke rettens formulering.

Kronologien i mannens befatning med retts­systemet er også bemerkelses­verdig:

Voldtekten han skal sone en retts­kraftig dom for, fant sted i juni 2020, altså for mer enn tre år siden. Tiltalen ble tatt ut i oktober 2021, og en dom på fire år og seks måneders fengsel faller ikke før i juni 2022 – to år etter voldtekten.

Den domfelte anker tingrettens dom, og det er først i mai 2023 lagmanns­retten stadfester at mannen er skyldig – og reduserer fengsels­straffen til fire år og to måneder fordi retts­systemet har somlet med å få saken unnagjort.

Det er altså en samfunns­farlig person – som dessuten er frikjent for to andre voldtekts­tiltaler, der den første anklagen skriver seg fra juli 2019 – som etter den pådømte voldtekten har vært på frifot omtrent like lenge som han kommer til å være bak murene idet han omsider vil ta fatt på soningen av dommen i september.

Fornærmede i den første saken er lei seg, forteller hennes bistands­advokat Stian Erlandsen Sjåvik til TV 2:

– Det første spørsmålet til min klient da dommen falt var hvor han skulle sone og hvor han sitter nå. Hun tenkte at han skulle sitte inne med en gang, men sånn er det ikke i Norge, sier Erlandsen Sjåvik og legger til:

– Hun synes det er veldig leit at flere må oppleve det samme.

Siktede i den nye saken er også preget:

For kvinnen som anmeldte mannen på fredag, har de siste dagene vært tøffe, ifølge hennes bistands­advokat Heidi Ysen.

– Hun er veldig preget av det som har skjedd, sier Ysen.

Retten vil likevel ikke holde mannen fengslet helt frem til han skal sone den første dommen:

Fordi mannen skal begynne soning av voldtekts­dommen 4. september, ba påtale­myndigheten om at han blir varetekts­fengslet helt frem til det.

Retten ga ikke politiet medhold i dette. Dermed må de fremstille ham for enda en varetekts­fengsling i slutten av august dersom han ikke skal løslates i halvannen uke før soning.

TV 2 opplyser heller ikke at mannen det er tale om, ikke har dype slekts­røtter i Norge. Han har opphav fra et sentral­afrikansk land og kom til Norge i 2015.

Den første befatningen med retts­systemet fikk han i 2017. I 2020 ble han dømt til 120 dagers ubetinget fengsel for grov kropps­skade.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.