Fornybar Norge, NHOs medlemsorganisasjon for vindkraftutbyggere, ber om at det blir enklere å bygge mindre vindkraftverk nær allerede eksisterende infrastruktur.

Medlemsbedriftene peker på et potensial for 4,5 TWh ekstra årlig kraftproduksjon for såkalt nærvind, skriver Klassekampen.

Daniel Flo, rådgiver i Fornybar Norge, ser for seg mindre vindparker med 1–5 turbiner.

– Nærvind må ikke forveksles med mikrovind eller småskala vind, som for eksempel en bonde kan sette opp på tomten sin. Det er ikke snakk om små turbiner, sier han.

Flo forklarer at de store leverandørene nå opererer med turbiner med en tårnhøyde på 80–120 meter. Med vingen kan høyden bli 150 meter.

Flo sier han skjønner at det kan komme protester mot disse planene.

– Det kan være mer konflikter når man bygger i nærheten av der folk skal oppholde seg, sier han.

I vinter anbefalte også energikommisjonen å raskt bygge slike mindre anlegg for eksempel langs større veier eller i industriområder.

Siemens i fritt fall på børsen på grunn av satsningen på vindkraft

Organisasjonen Motvind Norge synes ideen om å bygge store vindturbiner tettere på folk er dårlig.

– Her må man rydde opp i alle ulovlighetene som allerede foregår ved allerede gitte konsesjoner før man begynner på nye, sier nestleder Hildegunn H. Flengstad.

Hun beskriver problemer med støy og lavfrekvent lyd, naboer som sliter med dårlig søvn og hodepine, og dyr som plages.

– Det er galskap å sette dette i nærheten av folk. Dette er ordinær vindkraft, med akkurat de samme problemene som andre prosjekter. Vindkraftbransjen kamuflerer med ord, sier Flengstad.

Norges vassdrags- og energidirektorat har så langt ikke gjort noen systematisk vurdering av nærvind, opplyser seksjonssjef i NVE Svein Grotli Skogen.

– Erfaringen så langt er at det finnes steder der slik utbygging kan fungere godt, men at mange av prosjektene har konflikter som ligner mye på dem vi ser for større vindkraftanlegg, uttaler Skogen.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.