Angelo Bonelli. Stillbilde: Agenzia Vista / Il Messaggero.

Den italienske parlamentarikeren Angelo Bonelli, som er talsmann for det grønne partiet Europa Verde, har torsdag kunngjort at han vil legge frem et lovforslag som gjør «klima­fornektelse» til en forbrytelse.

Kunngjøringen ble gitt under et intervju med medieselskapet Agenzia Vista som er offentliggjort i Roma-avisen Il Messaggero.

I intervjuet fremhevet Bonelli at det haglet i de to nordlige italienske regionene Veneto og Trentino, men det var 40 varmegrader i Roma. «Likevel gjør negasjonistene enda mer skade», la han til.

Den italienske parlamentarikeren, som ble innvalgt i Deputertkammeret ved parlamentsvalget i 2022, knytter «negasjonismen» til konspirasjonstenkning:

«Jeg vil legge frem et lovforslag som gjør klimafornekelse til en forbrytelse. Jeg håper det vil skape debatt. Det er en konspirasjonsmentalitet i dette landet som er uakseptabel.»

Selv gjør Bonelli seg tanker om hvor «klimafornektelsen» kommer fra:

«Det finnes skjulte interesser hos dem som tjener penger på å brenne fossile energikilder. I virkeligheten er dette opphavet til klimafornektelsen.»

Ifølge Europa Verdes talsmann er «fornektelsen» enda mer skadelig enn hagl, flom, hete og tørke når den som «bedrar» har institusjonelle verv. Man burde ikke behandle klimafornektelse annerledes enn andre former for negasjonisme, sier han ifølge Sky TG 24.

Lovforslaget fra Bonelli, som har fått skarp kritikk fra høyresiden, har ingen sjanser til å bli vedtatt i parlamentet, der høyresiden har et komfortabelt flertall.

Ved parlamentsvalget i Italia den 25 september i fjor gikk Bonellis parti Europa Verde i listeforbund med det rødgrønne sosialistpartiet Sinistra Italiana og to mikropartier. Alliansen, som fikk navnet Alleanza Verde e Sinistra (AVS) fikk 3,6 prosent av stemmene, og vant med det 11 av 400 plasser i Deputertkammeret og 4 av 200 plasser i Senatet.

Bonelli er ikke den første som tar til orde for å kriminalisere «klimafornektelse». I vår kom et tilsvarende forslag fra den sveitsiske parlamentarikeren Valerie Python.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.