Albanias statsminister Edi Rama og Italias statsminister Giorgia Meloni kunngjør en asylavtale mellom de to landene i Roma den 6. november 2023. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse via AP / NTB.

Italia og Albania har mandag inngått en avtale om å sende migranter som søker asyl i Italia, til to mottak i Albania som skal være i drift innen våren 2024. Det kunngjorde de to landenes statsministre ved undertegningen av avtalen i Roma i går.

Migranter på vei til Italia skal tas med til havnen i Shëngjin i Albania, og derfra bringes videre til mottak i Gjadër som vil være under italiensk jurisdiksjon, mens Albania skal bistå med sikkerhet og overvåkning, skriver Corriere della Sera.

Italia har siden tidlig på 1990-tallet tatt imot mange migranter fra Albania, og for den albanske statsministeren handler dette også om en takk for hjelpen:

«Jeg tror ikke vi vil bli i stand til å betale det vi skylder Italia og det italienske folket for det ha har gjort for oss siden den første dagen i kom til disse kystene. Den gjelden blir ikke betalt. Men hvis Italia kaller på oss, stiller Albania opp.»

Nærmere 20.000 albanere kom i 1991 til havnen i Bari ombord på skipet «Vlora» etter slutten på kommunismen i Albania, som ble etterfulgt av en økonomisk kollaps. (En av passasjerene ombord skulle siden bli innehaver av en pub som yours truly frekventerte innen han ble tobarnsfar.)

Kvinner, mindreårige og sårbare migranter vil ikke bli sendt til mottakene i Albania, skriver Corriere della Sera.

Mottakene skal til sammen kunne ta imot 3000 personer, og ifølge Meloni vil nye prosedyrer for forenklet asylbehandling kunne gjennomføres på fire uker, slik at det skal bli mulig å behandle 36.000 asylsøknader i året.

Fra den italienske venstresiden er det allerede kommet skarp kritikk mot asylavtalen med Albania.

Dal Pd, commenta Peppe Provenzano: «Nel migliore dei casi un pasticcio, nel peggiore una violazione di diritti. Ma la “dottrina” Meloni è chiara: rinuncia in Ue a cambiare Dublino (per non turbare gli amici nazionalisti) e accordi indegni che nemmeno funzionano (Tunisia)». Per Angelo Bonelli (Verdi) è «una vera deportazione», per Riccardo Magi (+Europa) «una Guantanamo italiana».

Elly Schlien, lederen for Det demokratiske partiet (PD) som er det største på venstresiden, sier at avtalen fremstår som et brudd på såvel europeisk som internasjonal lov, melder ANSA.

Angelo Bonelli, som representerer de grønne i Deputertkammeret, mener det handler om regelrett deportasjon, mens Riccardo Magi, som representerer +Europa samme sted, omtaler initiativet som «et italiensk Gunatanamo».

Regjeringer i andre europeiske land, som Storbritannia og Danmark, har lenge forsøkt å få til asylbehandling utenlands, og nå er det blitt kjent at også regjeringen i Tyskland er inne på de samme tankene.

Asyltilstrømningen til Australia tok i sin tid slutt da migranter på vei dit ble transportert til Papua Ny-Guinea for å få sine asylsøknader behandlet der.

 

Nye grep mot innvandringen: Tyskland åpner for asylleirer i utlandet

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.