Regjeringen har strammet kraftig inn på bruken av innleid arbeidskraft. Regjeringspartiene gjorde ordet vikarbyrå til et fyord. Flere har klaget til ESA som er overvåkingsorganet for EØS-området og nå har ESA åpnet sak for traktatbrudd. Norge er vanligvis den flinkeste gutten i klassen, men ESA mener innstrammingen er uforholdsmessig. Vedtaket kommer bakpå regjeringen.

Overvåkingsorganet Esa mener regjeringens innleieregler bryter med EØS-avtalen, og åpner sak mot Norge.

Esa har onsdag sendt et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie, skriver tilsynet i en pressemelding.

Tilsynet mener Norge bryter med vikarbyrådirektivet og friheten til å kunne yte tjenester innenfor EØS-området.

Bakgrunnen er lovendringene regjeringen innførte i 2022, som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

Første steg

Esa har mottatt flere klager etter innføringen av de nye reglene og sendte tidligere i år en rekke spørsmål til norske myndigheter.

– Vi har hele tiden sagt at dette er en sak vi vil prioritere på grunn av de umiddelbare konsekvensene det kan ha på arbeidsmarkedet, arbeidsgivere og arbeidstakere, sier kommunikasjonssjef Jarle Hetland i Esa til NTB.

Tilsynet omtaler de nye innleiereglene som «vidtrekkende og inngripende» og mener de strider med det todelte målet i vikarbyrådirektivet om å beskytte vikarer og sørge for fleksibilitet i arbeidslivet. Esa mener heller ikke at restriksjonene på innleie er forholdsmessige.

Et formelt åpningsbrev er det første steget i en formell traktatbruddssak. Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre. (NTB)

Vedtaket kommer bakpå regjeringen som uttrykker overraskelse over vedtaket.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) skriver i en epost til E24 at regjeringen mener innstrammingene ligger innenfor det handlingsrommet Norge har etter EØS-avtalen.

– Vi er i dag gjort kjent med at Esa vil åpne sak mot Norge, men har ikke rukket å se nærmere på innholdet i åpningsbrevet. Jeg er likevel overrasket over at Esa velger å åpne sak mot Norge på dette området, skriver Walberg.

– Jeg konstater også at Esa ikke har brukt spesielt lang tid på å gå gjennom et meget grundig og omfattende svar fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet på en rekke spørsmål Esa har stilt, før denne beslutningen, skriver hun videre. (NTB)

Det er overraskende at ikke regjeringen forsto at en så kraftig innstramming ville bryte med prinsippene om fri flyt av varer og tjenester.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.