Bemanningsforetakene vant frem i Høyesteretts ankeutvalg. De får omkamp om innleie i langmannsrett etter først å ha tapt i både tingrett og lagmannsrett. Høyesterett sender saken tilbake fordi den mener det har skjedd en saksbehandlingsfeil.

Høyesteretts ankeutvalg kom enstemmig frem til at lagmannsrettens kjennelse skal oppheves.

I april 2023 strammet regjeringen inn reglene for innleid arbeidskraft, som blant annet innebar et forbud mot innleie av arbeidstakere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slo fast at innleieforbudet ikke er i strid med EØS-avtalen, slik en rekke bemanningsforetak mente.

16 av foretakene tok saken videre til Høyesteretts ankeutvalg, som opphever lagmannsrettens kjennelse.

Utvalget har altså ikke tatt stilling til om innleiereglene bryter med EØS-avtalen. Det skal lagmannsretten vurdere når saken behandles der på nytt.

I tillegg må staten betale sakskostnader til de 16 selskapene.

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver i en epost til NTB at deres syn i saken ikke er endret etter ankeutvalgets kjennelse.

– Vi mener innleiereglene er innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen. Bakgrunnen for lovendringen er at vi skal få flere inn i fast jobb. Vi ønsker ikke at arbeidstakere skal være løsarbeidere. Dette krever omstilling, skriver statssekretæren.

Men saken verserer også for Efta-domstolen:

Staten må svare Efta-domstolen om innleiesøksmålet innen 19. april

Staten og de andre involverte landene i innleiesøksmålet som er fremmet fra ti bemanningsbyråer, har fått frist til 19. april om å komme sine innspill til Efta.

Det opplyser advokat Nicolay Skarning i advokatfirmaet Simonsen, Vogt og Wiig i en epost til NTB.

– Det er meget gledelig at Efta-domstolen så raskt har tatt saken til behandling og at alle sluttinnlegg skal komme innen 19. april 2024. Mange bemanningsforetak sliter økonomisk etter regjeringens innstramninger på grunn av kravene fra LO, og vi får nå fortgang på den store erstatningssaken mot staten, sier Skarning.

Ifølge Skarning kan dette bety at saken kan komme opp til muntlige høringer allerede til høsten, og at Efta-domstolens syn kommer innen 2024 er omme.

Bakgrunnen for striden er lovendringene som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

Bemanningsbyråene krever rundt 40 millioner kroner i erstatning.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.