Bygg- og anlegg er en næring med utstrakt bruk av innleid arbeidskraft. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB

Venstresidens prinsipper truer norske arbeidsplasser. I en undersøkelse fra NHO svarer en firedel av bedriftene at de vil si opp  ansatte som følge av forbudet mot innleid arbeidskraft.

Et forbud mot innleid arbeidskraft har lenge vært en fanesak for venstresiden. Også LO har vært svært opptatt av å få et slikt forbud. Man mener bruken av midlertidig ansatte skaper utrygghet i arbeidslivet.

Samtidig melder norske bedrifter at de har stort behov for nettopp å kunne leie inn ekstra folk i spesielt hektiske perioder, for å ta unna sesongtopper osv.

Bygg og anlegg, verftsindustrien og landbruket er næringer der periodevis innleie av arbeidskraft er vanlig.

Men i et Storting der venstresiden har flertall, er det blitt vedtatt et forbud mot dette. Mange mener det kan få  konsekvenser som ikke nødvendigvis er til fordel for arbeidstakerne.

Målet for venstresidens politikere og fagbevegelsen har vært at midlertidig ansatte skal over i fast ansettelse.

Men det viser seg at mange bedrifter rett og slett ikke har råd til å foreta fast ansettelse av midlertidig ansatte.

Løsningen for bedriftene blir da i stedet å kvitte seg med midlertidig ansatte, og eventuelt tilpasse og nedskalere virksomheten til et antall ansatte man har mulig til å sysselsette fast.

NTB melder om saken, og viser til en undersøkelse i næringslivet:

Hver annen bedrift sier de må si opp ansatte som følge av de nye reglene som er vedtatt i Stortinget, mens fire av ti bedrifter vurderer å endre forretningsmodell, skriver Aftenposten.

Svarprosenten i undersøkelsen er lav, noe som fører til usikkerhet knyttet til det totale tallet. Men dersom bedriftene som ikke har svart, planlegger å si opp like mange som bedriftene som har svart, er det snakk om 7.000 til 9.000 oppsigelser, opplyser NHO.

– Konsekvensene av disse tiltakene er ikke skikkelig utredet. Vi er med andre ord vitne til et arbeidslivseksperiment, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Resultatet av venstresidens offensiv mot innleie av arbeidskraft, blir dermed at mange norske arbeidstakere kan gå fra å ha en midlertid jobb, til ikke å ha jobb i det hele tatt.

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.