Anders Magnus (71) har ikke lenger noe å tape på å skrive rett fra levra. Lørdag kveld kastet han stein norske mediers glasshus. Hva skal til for at flere gjør som ham? Norge har ikke råd til å vente til gode journalister blir pensjonister og ikke lenger har noe å tape!

Etter en lang og innholdsrik karriere i blant annet NRK og TV2 sper Magnus på pensjonen sin som spaltist i Nettavisen. Der leverte han lørdag kveld et flammende forsvar for Oslo-rektoren som irettesatte eleven som ikke ville håndhilse på henne, og et ditto angrep på Utdanningsetaten.

Skrivestykket kvalifiserer for jobb i Document.

Saken om Oslo-rektoren sto også på min blokk for lørdag, klar til å dissekeres lørdag morgen, etter en lang fredag med morgenvakt, før dagen ble avrundet med et seminar og en nøktern sommerfest for redaksjonen. Så kom den hersens Wagner-sjefen og ødela opplegget.

Jeg ble derfor glad da jeg søndag morgen kunne se at det hadde roet seg i Russland (egen sak om det kommer) og at Anders Magnus hadde skrevet en artikkel jeg egentlig burde ha bedt om å få republisere hos oss.

Men la oss spole litt tilbake. Fredag grep Nettavisen fatt i en sak som gikk så det suste på sosiale medier, da særlig på ungdommens foretrukne plattform, TikTok:

Oslo-rektor langet ut mot elever: – Vi bor i Norge

Artikkelen var skrevet av en ung journalist (27) med treårig journalistikk-utdanning fra Høgskulen i Volda. Fremfor å kaste bort tiden på å referere noe mer fra pølsemakerens sak, hitsetter jeg heller en kommentar fra en god venn og Document-abonnent. Den kom lørdag morgen, midt i nyhetsrushet, men den er for presis til at den skal gå tapt:

Måten Nettavisens journalist vinkler dette på, er en skam, men antakelig helt i tråd med opplæringsloven som Torbjørn Røe Isaksen endret slik at enhver følelse av ubehag for eleven nå er å regne som et overgrep. Nettavisen slår et slag for underkastelsen. Selvsagt må rektor legge seg flat og beklage, og etaten stiller seg bak eleven.

Før vi går videre, kan vi jo koste på oss å se videoen som demonstrerer underkastelsen. Vi vet ikke hvem som postet den, men at vedkommende har gitt videoen tittelen «Overgrep av rektor mot elev», indikerer at han/hun sympatiserer med Nettavisen og Utdanningsetaten i Oslo:

 

Her er vi da fremme ved hovedårsaken til mitt lille skriveri og min lille glede, en krigstrett søndagsmorgen i vår urolige verden:

Til forsvar for Oslo-rektoren (Av Anders Magnus, Nettavisen, kl 21:30, 24.06.23)

Ok, så la meg ta med ingressen hans også, da:

«Å ikke ville hilse på kvinner er kultur. Men la det ikke være noen tvil: Det er kvinnefiendtlig kultur.»

Bravo, Anders! (jeg kjente ham både i mine NRK- og TV2-dager).

Konklusjonen på saken din er også grei, slik 98 prosent av de vel 6700 andre leserne som har kommentert saken søndag formiddag mener:

Skjermdump: Nettavisen

Men med den avslutningen kan jeg dessverre ikke tilby deg jobb i Document. Jeg synes artikkelen var god og gledelig, bevares, men for å illustrere et poeng, inviterer jeg deg og leserne til en liten leseøvelse. I saken din er det et avsnitt som fremstår slik:

Nå bør alle ha forstått at slike holdninger sprer seg til hele storsamfunnet. Hvis skolen ikke skal kunne stå imot, men tvert om akseptere slike holdninger, vil de nødvendigvis komme til å prege hverdagen til de kvinnelige lærerne.

Du fortsetter med å beskrive hvordan disse feige (ikke ditt ord, men mitt) holdningene vil forplante seg til nye generasjoner. Det er selvsagt rett, men så til leseøvelsen:

Bytt ut ordet skolen i teksten over med ordet journalister eller medier. Hvilket ord synes du, og dere lesere, passer best?

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.