Over tusen gjester deltok i gjenoppbyggingskonferansen i London i går. Zelenskyj viste nok en gang sine evner til å lokke milliarder ut fra de vestlige landene.

Totalt anslår Verdensbanken at det vil koste minst 4.700 milliarder kroner å gjenoppbygge Ukraina. Prisen vil øke for hver dag krigen pågår.

Boris Johnson var tilstede på konferansen, og NRK fikk noen ord med ham.

– Vi må jobbe sammen for å bygge opp igjen Ukraina. Men ukrainsk seier er en forutsetning, sa Boris Johnson til NRK.

Den tidligere britiske statsministeren ba derfor om massiv militær støtte, særlig med luftvern og langtrekkende missiler.

Zelenskyj holdt en tale via video, og han viste god forståelse for hvordan europeiske politikere tenker når det gjelder økonomi. Han sa at gjenoppbyggingen måtte være grønn, at fossil energi var historie og at Ukraina skulle bygges opp ved hjelp av fornybar energi.

Dette falt i smak for utenriksminister Huitfeldt, som var tilstede i London.

– Ukrainarane trakk fram at de trenger mer fornybar energi. Der har Norge mye å tilby, sa Huitfeldt til NRK.

Flere representanter fra norsk næringsliv var også i London, som gribber etter offentlige subsidier. Blant disse var selskapet Emergy, som produserer sol- og vindkraft. Dette er energiformer som av en eller annen grunn kalles fornybare, noe som selvsagt er 100 prosent løgn.

– Vi er klare for å bygge når ting roer seg, sa Emergys adm. dir. Joar Viken.

Emergy har planlagt et stort vindkraftprosjekt i Ukraina. Men selvsagt krever prosjektet tung finansiering og garantier, for ingen av disse grønne selskapene er villige til å ta risiko selv. Det eneste de er ute etter er å suge til seg statlige subsidier.

Dette anerkjennes av Huitfeldt, regjeringen har alltid penger til såkalt klimavennlige prosjekter.

– Derfor må privat sektor samarbeide med styresmaktene. Styresmakter må stille opp med forsikringer, og det arbeidet må planlegges for framtida, sa utenriksministeren.

Martin Sandbu er økonomikommentator i Financial Times, og setter pris på at Kiev har latt seg smitte av EUs klimagalskap.

– På same måte som at Vesten har fått tillit til Ukrainas evner på slagmarka, så har Vesten fått mer tillit til Ukrainas evne til å gjenoppbygge landet, sier Sandbu.

Han peker på at Ukraina ikke bare har en visjon om å gjenoppbygge landet, men at dette skal gjøres i tråd med EUs mål og «det grønne skiftet».

Man blir helt matt av å bevitne det som foregår. Ukraina trenger massiv økonomisk støtte og enorme mengder energi for å oppnå dette. Men det grønne skiftet prioriteres høyest, selv overfor et land som har opplevd en brutal invasjon og krig som fortsatt pågår.

Ukraina er et gigantisk jordbruksland. Hvordan skal bøndene klare seg uten fossil energi? Absolutt alle motorer, fra traktorer, gressklippere og aggregater, går på fossil energi.

Hvordan skal man frakte varene? Ukraina har et massivt jernbanenettverk, men kun 45 prosent bruker elektrisk energi. Resten er avhengiv av fossil energi, og antageligvis er en stor andel av de elektriske linjene basert på fossil energi.

Ukraina har riktignok noen kjernekraftverk, men hvor effektive disse vil være etter at krigen forhåpentligvis tar slutt er uvisst. Det er uansett langt fra nok til å dekke kraftbehovet til Ukraina.

En gjenoppbygging kan ikke skje uten fossil energi, det er umulig. Kanskje man kan bygge en haug av kjernekraftverk til å dekke behovet, men dette vil ta mange år. Men selv da vil over halvparten av jernbanenettet være ubrukelig. Hvis befolkningen i Ukraina skal beholde motivasjonen i en tung etterkrigstid, må gjenoppbyggingen starte umiddelbart, ikke om ti år.

Da trenger man fossil energi, så enkelt er det. Men våre politikere gir ikke slipp på sine grønne fantasier, og de menneskelige lidelsene dette vil medføre virker ikke å engasjere europeiske politikere.

Næringslivet gliser hele veien til banken, og vi foraktede «vanlige folk» får regninga over skatteseddelen.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.