Lokale medier kan fortelle at justismyndighetene i Teheran har forbydd butikker på det sentrale frukt- og grønnsaksmarkedet å selge druesaft, skriver Middle East Eye:

Den 18. mai fortalte lederen av Teherans frukt- og grønnsakshandlerforening til nyhetsbyrået ILNA at forbudet ble innført fordi de 65 handelsmennene som selger juicen ikke har fulgt hygieneprosedyrene. 

Preventivt forbud?

Iranere flest har en annen oppfatning. De mener at forbudet er blitt innført fordi myndighetene vet at de som kjøper druesaft i visse mengder bruker den til å lage vin. 

Produksjon, handel og inntak av alkoholholdig drikke har vært kriminalisert i Iran siden den islamske revolusjon i 1979. Straffen for å ha drukket alkohol første, annen og tredje gang er 80 piskeslag. Efter fjerde gang er det heisekran inntil du slutter å sprelle, skal vi tro ABC News. Kjøp og salg av vin straffes med fengsel fra seks måneder til to år pluss 74 piskeslag.

Tidspunktet for den nye forskriften har bidratt til at folk stiller seg undrende til intensjonene bak forbudet; det kom én måned før druehøsten begynner.

– Forby druer!

Forbudet har også gitt anledning til mye hån på sosiale medier.

– De forbød handel med druejuice for å få oss til å slutte å produsere vin. Burde de heller ikke forby dyrkning av druer!!! spurte en Twitter-bruker.

Men druer har lang tradisjon i Iran. Kong Jamshed (591–628) var glad i vindruer, men et stort kar gjæret og ble stemplet som gift. En ulykkelig kvinne drakk av det i håp om å ende sitt liv. Da hun våknet hadde hun det meget bedre. Fra da av ble drikken kalt gledens gift:

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.