En malaysisk eiet gaterestaurant som serverer en kyllingrett i leirgryte har fått kraftig kritikk fra noen lokale besøkende etter at islamske myndigheter erklærte at gaterestauranten hadde drevet uten halal-sertifisering.

Amans Food Stall – som ligger på Restoran Ahmad Muzakin i Sri Petaling, i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur – tilbød en svinefri versjon av retten, som har opprinnelse i Kina og som er populær blant kinesiske samfunn i Malaysia og Singapore, skriver The Strait Times.

Både muslimer og ikke-muslimer ble servert retten, som ble omtalt på noen populære matblogger og fikk en positiv omtale fra nettstedet Malay Mail.

Matboden havnet i trøbbel etter at en video ble spredt online, som viste innehaveren, kjent som Aman, som helte risvin over en del av retten. Risvin inneholder alkohol, som det for muslimer er forbudt å konsumere. Risvin i maten ville derfor gjøre leirgryte-retten forbudt.

Som respons på «uro blant muslimske kunder» ved gaterestauranten, uttalte Malaysias avdeling for islamsk utvikling (Jakim) at de aldri hadde utstedt noen halal-sertifisering til eieren.

I en Facebook-post rådet Jakim muslimske forbrukere til å være oppmerksomme når de besøker spisesteder, og sjekke deres offisielle portal eller Verify Halal-appen for å bekrefte om spisestedene har gyldig halal-sertifisering.

Restauranten kunngjorde den 5. september at den ville være stengt inntil videre, med «forbedringer underveis».

Dette spørsmålet har vakt bekymring blant mange i Malaysia, der islam er den offisielle religionen og praktiseres av omtrent 63 prosent av befolkningen.

Hva er mest krenkende, koranbrenning eller islamiseringen av Norge?

Malaysias sharia-lov forbyr konsum av alkohol, som anses som et rusmiddel, blant muslimer. En malaysisk muslimsk kvinne som ble tatt for å drikke øl på et feriested i 2007, ble dømt til seks piskeslag, selv om hun senere ble pålagt samfunnstjeneste i stedet.

Før Jakim utstedte sin uttalelse, analyserte brukere av video-deling plattformen TikTok videoen av eierens handlinger, og lette etter bevis på at Mr. Aman hadde brukt shaoxing-risvin med en alkoholprosent på rundt 16 prosent.

Selv om det er usannsynlig at malaysiske muslimer vil bli straffet for å spise på restauranten, har mange bedt om at det tas grep mot innehaveren. Noen anklaget spisestedet for å «forvirre kundene sine», mens andre sa at forbrukere ikke bør anta at restauranteiere som bruker muslimske hodeplagg, selger halal-mat.

Amans Food Stall hadde trukket jevnlige køer siden den flyttet til sine nåværende lokaler i Sri Petaling for litt over to måneder siden, etter å ha drevet på en annen kafé i omtrent 28 år, ifølge eieren.

Tidligere videoer viste Mr. Aman og kona hans som snakket med intervjuere på kantonesisk. De sa at de hadde finpusset sine ferdigheter i å lage en leirgryte kyllingrett over kullild og lært seg den kinesiske dialekten over mange år fra arbeidet i Sri Petaling, der den er vanlig.

I en video sa Aman at de bestemte seg for å selge leirgryteretten fordi få malaysiere selger denne retten.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.