Svinepølsene fra slakter Jens Eide i Lillesand. Foto: Heidi Esma Dahl Bønnhoff/Facebook

Det kan synes som en pølse i slaktetida, men for enkelte er ikke en pølse bare en pølse. Derfor er det nå full oppstandelse etter at slakter Jens Eide i Lillesand solgte svinepølser som halal-pølser.

Svinekjøtt er tabu for både jøder og muslimer. Troende jøder er nøye på at deres mat skal være kosher, troende muslimer vil at maten skal være halal.

Heidi Esma Dahl Bønnhoff er en slik troende muslim, og etter å ha hatt en mistanke om at den lokale Sørlandsslakter Jens Eide i Lillesand seilte under falskt flagg og leverte henne svinepølser istedenfor halal oksepølser, koblet hun inn Mattilsynet. Hun fikk en trist beskjed tilbake:

As salam aleykum. Jeg vil komme med en trist beskjed. Vi har i flere år bestilt halal oksepølser fra Jens Eide via kjøttbutikken i byen. To av gangene har pølsene vært veldig lyse og mistenkelige. Vi bestemte oss for å spørre mattilsynet om de kan analysere innholdet. De gikk med på å gjøre det etter en stund.

Dessverre viste det seg at det er 30-60 % svinekjøtt i pølsene som er merket halal okse. Det er derfor forbud mot å omsette og selge pølsene nå, og de er trukket tilbake fra markedet. Eide vet ikke hvorfor og hvordan dette har skjedd, sier de.

Om noen har kjøpt slike pølser i byen, kan de levere dem tilbake i butikken. Det skal vi gjøre.

Jeg fikk tillatelse fra Mattilsynet til å informere videre om dette, slik at muslimske forbrukere blir oppmerksom på dette.

Jeg synes det er veldig trist at svin selges som halal. Vi skal jobbe for at noen kontrollerer halal produksjon hos Eide bedre. Håper det blir stopp på slike ting. Må Allah teala beskytte oss mot haram mat og haram handlinger.

Inna lillahi wa inna ilayhi rajioon. (Facebook)

Som hun skriver i sitt Facebook-innlegg, så har slakter Jens Eide lagt seg helt flat:

– Det er klart dette er tragisk, og en menneskelig svikt. Det beklager vi på det sterkeste, sier slakter Jens Eide. Halalmarkedet står for ti prosent av omsetningen for slakterbedriften.

Eide forklarer at bedriften nå ønsker å forbedre sine rutiner, og at de tirsdag har gjort en avtale med Islamsk Råd Norge (IRN) om kvalitetssikring av halalproduksjonen. Det innebærer at rådet kommer inn for å se at prosessen holder den standarden som kreves, forklarer Eide. (VG)

Doktorgradsstudenten i sosiologi og sosialt arbeid ved UiA – Universitetet i Agder, beskriver overfor VG dette som et steg i riktig retning.

Etter at Norges største moské meldte seg ut av IRN i fjor, trodde vi nesten det bare var svinepelser igjen i det rådet. Det mistet i hver tfall statsstøtten sin etter denne konflikten.

Solgte svinepølse som halal – legger seg flat etter kritikk (VG)

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.