Nortura vurderer å droppe samarbeidet med Islamsk Råd Norge om halalsertifisering. Rådet kan dermed miste sin største inntektskilde.

Norturas vurdering kommer i kjølvannet av at Kulturdepartementet besluttet å midlertidig holde tilbake 650.000 kroner i driftsstøtte til Islamsk Råd (IRN), skriver Vårt Land.

– Vi er overhodet ikke tjent med et samarbeid med noen som ikke har tillit fra storsamfunnet, skriver kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i Nortura i en epost. Hun sier selskapet «selvsagt følger nøye med på hva IRN gjør» og hvordan tilliten fra samfunnet er.

Det er i så fall en ny erkjennelse fra Norturas side. Selv etter at det i vår ble kjent den muslimske paraplyorganisasjonen hadde ansatt en niqabkledd kvinne for å drive kommunikasjonsarbeid, var ikke Nortura i stand til å se skriften på veggen:

– Vi synes selvsagt ikke det er hyggelig at det blir støy rundt våre kunder, det er noe vi løpende tar opp med kunden og også har med i vår vurdering av vårt samarbeid, skrev Nortura på Facebook-siden sin da.

«Kunden» de omtaler er Islamsk Råd Norge (IRN).

Nortura synes «ikke det er hyggelig at det blir støy rundt våre kunder». Å gjøre seg opp en egen, selvstendig mening er tydeligvis veldig fjernt. Det eneste som teller er at «det blir støy». Ubehag i mediene. Noe som kan forstyrre den merkantile harmonien.

Avtalen om halalsertifisering gir IRN inntekter på rundt 1,4 millioner kroner i året og er rådets største inntektskilde. Ifølge Gunnar Stavrum betalte landbruket 2,4 millionerfor sertifiseringen:

Norske bønder holder økonomisk liv i Islamsk Råd Norge. I fjor betalte landbruket 2,4 millioner kroner for å få sertifikat for halal-slakting.

Den viktigste finansieringskilden for Islamsk Råd Norge er Nortura, som eies av 18.800 norske bønder. Nortura eier kjente merkevarer som Gilde og Prior.

I statsbudsjettet er det ordinære tilskuddet til Islamsk Råd på 1,3 millioner kroner. Stavrum:

Men den virkelige pengekilden for rådet er den bondeeide organisasjonen Nortura, som i fjor betalte 2,4 millioner kroner for at Islamsk Råd godkjenner slaktemetoden som halal. Stempelet koster en krone per kilogram kjøtt, og disse pengene er det indirekte 18.800 norske medlemsbønder som betaler.

I tillegg til avgiften fra Nortura og andre slakterier, krever IRN inn 5.000 kroner i årlig avgift fra spisesteder og butikker er som er halalsertifisert.

Dersom butikkene jukser med halalreglene, må de ifølge Klassekampen betale 10 % av omsetningen siste halvår til Islamsk Råd «for å ha påført dem omdømmeskade».

Spørsmålet var hvordan Nortura så på sitt omdømme, når bondesamvirket i praksis holdt økonomisk liv i en svært kontroversiell organisasjon.

Merkevarer som Gilde og Prior er innarbeidet og populære blant norske forbrukere. For hver gang du kjøper biffsnadder, pizzakjøtt  fra Nortura merket med «halal», vet du at det går en krone til Islamsk Råd Norge.

Hva tenker folk om dette? Og hva tenker Nortura at folk tenker om dette?

Nå vet vi svaret: Nortura er ikke villig til å ta den kommersielle risikoen. Moralske og etiske vurderinger skal vi tydeligvis ikke vente oss fra den kanten.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂