Åtte politiske partier som vant et flertall av setene i Thailands parlamentsvalg 14. mai, undertegnet mandag en intensjonsavtale der de forplikter seg til å skrive om grunnloven, anerkjenne likekjønnede ekteskap, og avskaffe militær verneplikt unntatt i krisesituasjoner.

De tre målene var blant 23 skissert i en avtale utarbeidet etter forhandlinger ledet av Move Forward Party (MFP), som vant flest seter og den største andelen av stemmene i valget, skriver The Straits Times.

På en pressekonferanse mandag beskrev MFP-leder Pita Limjaroenrat, som koalisjonen planlegger å støtte til statsministerposten, samtalene mellom partiene som «fruktbare» og «omfattende», men understreket at de var kun «et første skritt».

Loven om majestetsfornærmelse, som MFP hadde lovet å endre under valgkampen, ble ikke nevnt i dokumentet.

Loven straffer hvert tilfelle av fornærmelse eller ærekrenkelse mot kongen, dronningen, regenten eller tronarvingen med en fengselsstraff som kan strekke seg til 15 år. Royalister hevder at en endring av loven vil påvirke monarkiets anseelse, men kritikere hevder at loven har blitt misbrukt av politiske grunner.

MOUs fortale nevnte imidlertid at regjeringens handlinger ikke må påvirke «monarkens ukrenkelige status».

Pita sa at hans eget parti ville fortsette å presse på for en endring av loven.

De syv andre partiene i koalisjonen er Pheu Thai, Prachachat, Thai Sang Thai, Seri Ruam Thai, Fair, Pue Thai Rumphlang og Plung Sungkom Mai.

Selv om koalisjonen har 313 seter i Thailands 500 seter store Representantenes hus, kan den ikke garantere at Pita, koalisjonens statsministerkandidat, til slutt vil oppnå denne posisjonen. Dette skyldes at 250 senatorer utnevnt av Thailands tidligere regjerende junta vil stemme sammen med underhuset om valget av statsminister, noe som krever at enhver blokk må samle 376 seter for å sikre statsministerposten.

På spørsmål fra journalister om hva som ville skje hvis koalisjonen ikke kunne oppnå de 376 stemmene som kreves, sa Pita at det ikke var noe han var bekymret for nå.

Knusende nederlag for partier alliert med militæret i Thailand

Han sa at koalisjonen offentliggjorde MOU for ansvarlighet, selv om han la til at det var for tidlig å snakke om fordelingen av kabinettposisjoner.

Andre mål skissert av koalisjonsregjeringen inkluderer reform av militæret, politiet og embetsverket, samt innføring av forskrifter om cannabis for å tøyle det nåværende fri-for-alle-miljøet.

Søndag tvitret Pita en melding på engelsk og burmesisk der han oppfordret Thailands overgangsregjering og det internasjonale samfunnet til å fremskynde hjelpen til dem i Myanmar som er rammet av syklonen Mocha.

– Dette er i tråd med min nye utenrikspolitiske agenda som valgt statsminister, skrev han.

– Min politikk for Myanmar vil involvere alle interessenter, med fokus på hensynet til menneskelig sikkerhet, inkludert humanitære og økonomiske aspekter. Disse vil bli gjennomført med sikte på å oppnå gjensidig fred og velstand for Thailand, Myanmar, Asean og andre land.

På spørsmål om å utdype sin utenrikspolitikk på mandag, sa Pita at hans regjering ville droppe stille diplomati slik at Thailand kan påta seg større lederskap i den internasjonale sfæren.

Valgkommisjonen vil trenge opptil 60 dager etter valget for å godkjenne resultatene, før parlamentet kan innkalles for å velge en statsminister. Men noen senatorer har allerede uttrykt sin motstand mot å ha Pita som statsminister, med henvisning til MFPs holdning til majestetsfornærmelse. I tillegg har senatorer dannet et panel for å granske Pitas status ytterligere.

I mellomtiden vurderer valgkommisjonen en begjæring fra Palang Pracharath-partiet – koalisjonslederen for den nåværende overgangsregjeringen – som stiller spørsmål ved Pitas valgbarhet som kandidat fordi han angivelig eier aksjer i et medieselskap, i strid med valgreglene.

Thailands private sektor har bedt om at det dannes en ny regjering så snart som mulig for å styrke investorenes tillit og holde utbetalingen av statsbudsjettet i rute i 2023.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.