Thailands opposisjon lå an til å sikre seg en overveldende valgseier på søndag etter å ha knust partier alliert med militæret.

Det danner dermed bakgrunn for et virvar om avtaler for å danne en regjering i et forsøk på å få slutt på nesten et tiår med militærstøttet styre, skriver Reuters.

Det liberale partiet Move Forward og det populistiske Pheu Thai-partiet lå langt foran med 99 prosent av stemmene talt opp, men det er langt fra sikkert at noen av dem vil danne den neste regjeringen, med parlamentariske regler skrevet av militæret til deres fordel.

For å regjere må opposisjonspartiene inngå avtaler og samle støtte fra flere leirer, inkludert medlemmer av et juntautnevnt senat som har tatt parti med militære partier og får stemme over hvem som blir statsminister og danner den neste regjeringen.

Søndagens valg konkluderte en langvarig kamp om makten mellom Pheu Thai, den populistiske juggernaut av milliardærfamilien Shinawatra, og en kobling av gamle penger, konservative og militære med innflytelse over viktige institusjoner i hjertet av to tiår med uro.

Men den svimlende fremgangen til Move Forward, som rir på en bølge av støtte fra unge velgere, vil sette Thailands etablissement og regjeringspartiene på prøve etter at de nesten gjorde rent bord i hovedstaden Bangkok på en plattform for institusjonelle reformer og demontering av monopoler.

Valget i Thailand: Usikkert hva som skjer etter valgdagen på søndag

Move Forward kom på topp, tett fulgt av Pheu Thai, viser foreløpige resultatene. Ifølge en Reuters-beregning lå begge an til å vinne mer enn tre ganger så mange seter som Palang Pracharat, juntaens politiske redskap, og det militærstøttede partiet United Thai Nation.

Move Forward-leder Pita Limjaroenrat,  beskrev resultatet som «oppsiktsvekkende» og lovet å være tro mot partiets verdier når han skulle danne regjering.

– Det vil helt sikkert være partier som støtter diktatoren og militæret, sa han til journalister.

– Det er trygt å anta at en minoritetsregjering ikke lenger er mulig her i Thailand, la han til.

Han sa at han forble åpen for en allianse med Pheu Thai, men har siktet seg inn på å bli statsminister.

– Det er nå klart at Move Forward Party har fått overveldende støtte fra folket rundt om i landet, skrev han på Twitter.

De foreløpige resultatene viser et knusende tilbakeslag for militæret og dets allierte. Men med parlamentariske regler på sin side og innflytelsesrike personer bak seg og involvert i kulissene, kan de fortsatt ha en rolle i regjeringen.

Statsminister Prayut Chan-o-cha, en pensjonert general som ledet det forrige kuppet, hadde gått til valg på kontinuitet etter ni år ved makten, og advarte om at et regjeringsskifte kunne føre til konflikt.

På søndag forsvant han stille bort fra sitt United Thai Nation-partihovedkvarter, der det var få støttespillere å se.

En håndfull ansatte satt ved siden av tallerkener med uspist mat mens en gigantisk TV-skjerm viste en direktesendt tale av Move Forwards leder.

– Jeg håper landet vil bli fredelig og blomstre, sa Prayut til journalistene.

– Jeg respekterer demokratiet og valget. Takk skal dere ha.

Det var ventet at Pheu Thai ville vinne etter å ha fått flest stemmer i alle valgene siden 2001, inkludert to brakseire. Tre av landets fire regjeringer har blitt avsatt.

Thaksins datter øker ledelsen på meningsmålinger før valget i Thailand

Pheu Thai, som ble grunnlagt av den polariserende eksilmagnaten Thaksin Shinawatra, er fortsatt svært populært blant arbeiderklassen og regnet med å bli feid tilbake til makten i et jordskred på grunn av nostalgi for sin populistiske politikk som billige helsetjenester, mikrolån og sjenerøse landbrukssubsidier.

Thaksins datter Paetongtarn (36) har blitt tipset om å følge i farens og tantens, Yingluck Shinawatras, fotspor og bli statsminister. Yingluck og Thaksin ble begge styrtet i kupp.

Paetongtarn sa at hun var glad for Move Forward, men at det var for tidlig å diskutere allianser.

– Folkets stemme er viktigst, sa hun.

Move Forward så en sen oppgang i meningsmålingene og satset på at 3,3 millioner førstegangsvelgere skulle stille seg bak partiets liberale agenda, inkludert planer om å svekke militærets politiske rolle og endre en streng lov om kongelige fornærmelser som kritikerne sier brukes til å kvele dissens.

Thitinan Pongsudhirak, statsviter ved Chulalongkorn-universitetet, sa at Move Forwards fremgang viste et stort skifte i thailandsk politikk.

– Pheu Thai kjempet feil krig. Pheu Thai utkjempet populismekrigen som de allerede hadde vunnet, sa han.

– Move Forward tar spillet til neste nivå med institusjonelle reformer. Det er den nye slagmarken i thailandsk politikk, avsluttet han.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.