Mindre enn to uker etter sin første fødsel gikk Paetongtarn Shinawatra, datter av en av Thailands mektigste politiske familier, på valgkampscenen fredag for å samle støtte til sitt Pheu Thai-parti, toppkandidaten under søndagens valg.

– Hvis Pheu Thai danner regjering, vil vi skape muligheter for hele landet, erklærte hun på Impact Arena stadion like utenfor Bangkok, tiljublet av tusenvis av rødkledde tilhengere som hadde samlet seg til partiets siste store møte før valget begynner.

Frem til da hadde den 36 år gamle statsministerkandidaten til Pheu Thai vært begrenset til å holde taler via videokonferanse mens hun kom seg etter fødselen, skriver The Straits Times.

– Vi har blitt avsatt to ganger, sa hun, med henvisning til militærkuppet i 2014 som avsatte Pheu Thai-regjeringen, og kuppet i 2006 som kastet regjeringen som ble ledet av forgjengeren Thai Rak Thai.

Men hun understreket at partiet aldri hadde gitt opp å kjempe sammen med folket, og appellerte igjen til velgerne om å gi det et stort flertall for å overvinne et parlamentarisk system som er skjevt til fordel for partier med tilknytning til militæret.

Thaksins datter øker ledelsen på meningsmålinger før valget i Thailand

I hjertet av Bangkok oppfordret i mellomtiden fungerende statsminister Prayut Chan-o-cha velgerne til å bringe ham tilbake til makten, under et møte med 5000 deltakere i Queen Sirikit National Convention Centre.

– Vi må ta hverandre i hendene og gå videre sammen, vi vil ikke la noen ødelegge grunnlaget og røttene til landet vårt, sa han, og opprettholdt partiets nasjonalistiske retorikk og advarte om at endringene som rivaliserende partier står for, vil svekke nasjonen.

Han avsluttet med å si til publikum:

– Hvis dere stemmer på meg som statsminister, vil jeg jobbe for dere. Ikke la meg kjempe kampen alene.

Dagen før sa 69-åringen at han ville «reise hjem og hvile» hvis hans United Thai Nation Party (UTN) ikke fikk nok seter til å danne regjering og sikre seg statsministerposten.

Den tidligere hærsjefen, som ledet kuppet i 2014, kan ifølge loven bare bli sittende til 2025 hvis han blir statsminister igjen.

Han sluttet seg til UTN først i januar, kort tid etter å ha kommet på kant med Palang Pracharath-partiet (PPRP), et annet militært tilknyttet parti som nå ledes av fungerende visestatsminister Prawit Wongsuwan.

Det konservative UTN har oppfordret Thailands 52 millioner velgere til å beskytte monarkiet og den eksisterende samfunnsordenen, som noen hevder trues av at unge velgere i økende grad vender seg mot Move Forward Party (MFP).

MFP, som ledes av 42 år gamle Pita Limjaroenrat, ønsker å få slutt på den militære verneplikten, endre landets majestetsfornærmelses lov og avvikle oligarkiene som dominerer den thailandske økonomien.

Selv om analytikere forventer at valget på søndag blir en ryddig affære, er perioden etter valget preget av usikkerhet.

Cannabisindustrien eksploderer i Thailand

Paetongtarns far, Thaksin Shinawatra, ble avsatt som statsminister ved kuppet i 2006, og lever i selvvalgt eksil i Dubai for å unngå en korrupsjonsrelatert fengselsstraff.

Tanten hennes, tidligere statsminister Yingluck Shinawatra, ble avsatt ved en rettsavgjørelse kort tid før hennes Pheu Thai-regjering ble avsatt ved kuppet i 2014. Også hun lever i selvvalgt eksil i utlandet.

Tirsdag tvitret Thaksin at han «søker tillatelse» til å returnere til Thailand for å se barnebarna sine, og at han ønsker å returnere før sin neste bursdag, i juli. Selv om Pheu Thai har distansert seg fra kommentarene, er Thaksin fortsatt en innflytelsesrik person i partiet, og uttalelsen hans har gitt næring til spekulasjoner om mulige bakroms avtaler som vil tillate ham å returnere til Thailand uten å måtte gå i fengsel.

Det var utsiktene til et amnesti for Thaksin i 2013 som utløste uroen som førte til kuppet i 2014, selv om hærsjef Narongphan Jitkaewthae utelukket et nytt kupp da han ble spurt av journalister torsdag.

På fredag sa Paetongtarn at Thaksin hadde fortalt henne at han ville være villig til å gi en Pheu Thai-regjering råd selv fra fengselet hvis han kommer tilbake.

Politisk aktivist og PPRP-kandidat Ruangkrai Leekitwattana anmodet onsdag valgkommisjonen om å etterforske Pita for angivelig å ha eid aksjer ulovlig i et nå nedlagt medieselskap.

Pita har forklart at han kun eier aksjene som testamentfullbyrder for sin avdøde far.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.