Thailands tidligere statsminister, milliardæren Thaksin Shinawatra ble fortsatt behandlet på sykehuset fredag.

– Tilstanden til Thaksin er fremdeles bekymringsfull, sa en lege, tre dager etter hans historiske tilbakekomst etter å ha levd i eksil i 15 år.

Thaksin, 74, ble innlagt på sykehus etter å ha lidd av brystsmerter og høyt blodtrykk den første natten i fengsel. Han er dømt til å sone åtte år for interessekonflikter og maktmisbruk.

– Han hoster, og ifølge hjerte- og lungeleger så er de fremdeles bekymret, sa Dr. Soponrat Singhajaru, en overlege ved Bangkoks politisykehus.

Overlegen ville ikke gi ytterligere detaljer på grunn av sin taushetsplikt, ifølge Reuters.

Thailands mest kjente politiker ankom med privatfly til jublende folkemengder på tirsdag før han ble brakt til en rettssal, et fengsel, og noen timer senere, et sykehus, i dramatiske hendelser som overskygget politisk allierte Srettha Thavisins overtakelse som statsminister samme dag.

Pheu Thai-partiet som Thaksin grunnla, vil lede den neste regjeringen. Det har gått rykter om at hans tilbakekomst kan være en del av en hemmelig avtale med hans rivaler, noe han benekter.

Kritikere har klaget over at han har fått spesialbehandling, noe sykehuset har avvist.

Anti-Thaksin-aktivisten Tul Sittisomwong leverte på fredag en klage til sykehuset der han stilte spørsmål ved om milliardæren virkelig var syk, eller om han bare ville unngå fengsel. Tul har også bedt om at leger utenfor sykehuset skal undersøke Thaksin.

Bilder av sykehusets utsikt over Bangkok og nærliggende golfbane har blitt spredt bredt på sosiale medier.

– Alle rommene på politisykehuset har denne utsikten, sa Dr. Soponrat ved politisykehuset.

– La oss fokusere på å gi behandling. Det er vårt ansvar, la han til.

Thaksin er for tiden på Police General Hospital i Bangkok. Foto: AP/Sakchai Lalit

Selv om han har bodd i utlandet i totalt 17 år, hovedsakelig i Dubai og Storbritannia, etter å ha blitt avsatt i et kupp i 2006, har Thaksin forblitt en dominerende skikkelse i thailandsk politikk.

Under eksiltiden har han møtt lokale og internasjonale ledere i ulike land og drevet talkshow på sosiale medier. Thaksin holdes fortsatt kjær av grasrota i Thailand og er like forhatt av kritikere som anklager ham for korrupsjon og kameraderi.

Partier lojale mot ham har vunnet hvert valg de siste to tiårene, frem til dette året. Men hans popularitet og bråkjekke personlighet kom i konflikt med Thailands mektige nettverk av gamle pengemakter og royalistiske generaler, noe som utløste en maktkamp som fortsatt pågår.

– Folk forventer at rettssystemet skal være rettferdig. Så hvis han får for mange fordeler i fengsel, kan det utløse sinne, sier Dr. Siripan fra Thailands Chulalongkorn Universitet.

Men det er tegn på at Thaksins innflytelse kan være på retur. Så langt har de voldelige sammenstøtene som det ble advart om mellom hans tilhengere og motstandere hvis han skulle returnere, ikke materialisert seg.

– Han har blitt eldre, sier ekspert på Thailandsk politikk, professor Duncan McCargo, og legger til at yngre velgere under 30 ikke bryr seg så mye om Thaksin.

– Han har nå tydelig blitt en del av etablissementet og får ikke lenger respekt fra yngre progressive. For øyeblikket følger innflytelsesrike eldre konservative – som medlemmer av Senatet – med på hans retur, men mange av dem har fortsatt forbehold om hans karakter og hensikter, la han til.

Mens Thaksin vil fortsette å ha innflytelse i Pheu Thai, mener analytikere at det vil være fordelaktig for ham å holde seg borte fra det politiske rampelyset.

– Hvis han ikke er forsiktig, kan Thaksin fort befinne seg i en ganske så isolert og ubehagelig posisjon om ikke lenge. Og Thaksin har aldri vært veldig flink til å holde en lav profil, noe som nå forventes av ham, sa professor McCargo.

For øyeblikket er Pheu Thai i en vanskelig situasjon, hvor det er høye forventninger av dem om å oppfylle valgløftene sine, samt ikke bryte løftet om ikke å samarbeide med partier knyttet til juntaen.
Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.