Cannabisindustrien eksploderer i Thailand etter at landet legaliserte stoffet.

På stranden, i turistdistrikter, i mobilapper. Marihuana er tilgjengelig overalt.

Nå advarer kritikere om økt avhengighet og krever ny kriminalisering. Saken forventes å være i søkelyset når Thailand går til valg denne våren, skriver Dagens Nyheter.

«Kjøp 5 gram og få 3 gram gratis», lokker en skjerm inne i et av de mange cannabisutsalgene i nabolagene rundt Patongs berømte underholdningsgate Bangla Road.

Her kan kundene velge mellom varianter med navn som «ghost train haze» og «gorilla punch».

Sjokoladekaker med stoffet innbakt ligger på kjøledisker. Andre alternativer for de som ikke vil inhalere cannabis inkluderer drinker, iskrem og små godteribjørner med THC, substansen i stoffet som får folk høye. Neonskilt lyser opp den milde natten med slagord som «keep calm and smoke weed», «happy cannabis», «weed city».

Et Thailand som er totalt forandret fra den gang landet var et av de som hadde strengeste straffer for cannabis.

I juni i fjor ble Thailand det første landet i Sørøst-Asia som gikk fra en svært streng narkotikapolitikk til å gjøre marihuana fritt tilgjengelig. Siden da har industrien eksplodert på alle fronter. Bønder konverterer, investorer utvikler nye produkter og kjøpere strømmer til.

Arbeidere pleier cannabisplanter på en gård i Chonburi-provinsen, øst i Thailand 5. juni 2022. Marihuana-dyrking og besittelse i Thailand ble avkriminalisert fra og med torsdag 9. juni 2022, og var som en drøm som gikk i oppfyllelse for en aldrende generasjon potrøykere som husker sparket den legendariske Thai Stick-sorten leverte.
Foto: AP/Sakchai Lalit

I Phuket er turister den dominerende kundegruppen. De spenner fra eldre britiske damer som er interessert i THC-tilsatte søtsaker, til yngre par som vil avslutte kvelden med å røyke cannabis sammen.

Kiosker på stranden tilbyr ferdigrullede sigaretter. Du kan bestille via apper eller gå inn i butikker hvor de har marihuana med alle slags smaker.

Mer nylig har blant annet Medical Council of Thailand, reguleringsorganet for legeyrket, reist et advarselsflagg.

Regjeringen beskyldes for å frigjøre stoffet uten et skikkelig regelverk på plass. Cannabismarkedet i Thailand sammenlignes med et lovløst ville vesten. Hverken selgere, dyrkere eller kjøpere er klare over hva som er tillatt, og helsedepartementet har kommet med alarmerende rapporter om et bekymringsfullt antall tilfeller av folk som er tvunget til å søke legehjelp på grunn av marihuanabruk.

På tidspunktet for dereguleringen bestemte regjeringen at marihuana skulle gå fra å være klassifisert som narkotika til en «kontrollert urt». Dette betydde at stoffet skulle brukes medisinsk og i matlaging, ikke for nytelse. Bare marihuana med 0,2 prosent av stoffet THC ville være tillatt. Men det er ikke noe forbud mot å bruke stoffet til rekreasjonsformål, og analyseverktøy for å kontrollere THC-nivåene er mangelvare.

Amsterdam forbyr bruk av cannabis i enkelte områder i sentrum

Drivkraften bak legaliseringen var helseminister Anutin Charnvirakul, som representerer Bhumjaithai-partiet i regjeringskoalisjonen. Han forutså en blomstrende industri som ville kickstarte økonomien etter pandemien.

«Dyrk og selg – du vil bli rik», lovet Charnvirakul, som håper endringen vil få støtte blant bøndene.

Etter kritikken har regjeringen kommet med klarere retningslinjer: røyking skal ikke være tillatt på offentlige steder, de som kjøper må være minst 20 år gamle, og salg til gravide er ikke tillatt.

Men alle med en fungerende luktesans vil legge merke til at stoffet konsumeres mye på alle slags steder. Og ingen steder er noen pålagt å vise ID-kort når de kjøper.

Nå heves stemmer for å gjøre marihuana ulovlig igjen. Lokale medier har skrevet om salg av cannabis på videregående skoler. Bilder av røykende 9-10-åringer sirkulerer på sosiale medier, og leger advarer om at cannabis påvirker unges læringsevne.

Det har også vært tilfeller der barn har blitt brakt til sykehus fordi de ved et uhell har spist bakervarer som inneholder cannabis.

For å få gjort noe med dette har regjeringen skrevet et tilleggsforslag som for tiden ligger til behandling i parlamentet. Men en endelig avstemning blir stadig utsatt. Det demokratiske partiet, som er en del av regjeringskoalisjonen og kjemper for de samme stemmene som Bhumjaithai, mener forslaget er for luftig og har smutthull.

Opposisjonen er også kritisk og snakker om å gjøre marihuana ulovlig igjen. Så alt tyder på at cannabis vil bli et viktig tema i Thailands kommende valg denne våren.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.