Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har sendt inn en søknad om kongelig benådning.

Det opplyste den thailandske justisminister Wissanu Krea-ngam på torsdag.

Den 74 år gamle milliardæren, Thailands mest kjente politiker, begynte å sone en åtteårig fengselsstraff etter at han returnerte i forrige uke etter 15 år i selvvalgt eksil, skriver Reuters.

Etter å ha landet i en privatjet, ble han overført til fengsel for å sone straffen sin, som omhandler anklager om maktmisbruk og interessekonflikt fra hans tid ved makten.

Timer etter ankomsten ble Mr. Srettha Thavisin fra det Shinawatra-støttede Pheu Thai-partiet, enkelt godkjent som statsminister gjennom en parlamentarisk avstemning. Dette skapte spekulasjoner om at Thaksin hadde inngått en avtale med sine tidligere fiender blant landets konservative og kongelige militære som avsatte hans partiers regjeringer i 2006 og 2014.

Thaksin og Pheu Thai har benektet dette.

I løpet av sin første natt i Thailand ble han flyttet til et politisykehus på grunn av brystsmerter og høyt blodtrykk.

Mr. Wissanu sa at Thaksin hadde søkt om benådning.

– Vi har mottatt (forespørselen), resten vil følge prosedyren, sa justisministeren til reporterne.

På spørsmål om hvor lang tid prosessen ville ta, svarte han:

– Det avhenger helt av hans kongelige høyhet. Prosedyren fra regjeringen tar ikke lang tid, men det avhenger av hvor lang tid (kong Maha Vajiralongkorns) vurdering tar.

I henhold til thailandsk lov kan fanger sende inn en benådningsforespørsel som går fra justisministeren, gjennom statsministeren, til Rådet for kongelig rådgivning, før den blir sendt til kongen.

Thailands tidligere statsminister flyttet fra fengsel til sykehus

Tjenestemenn sier at prosessen tar en til to måneder hvis all dokumentasjon er i orden.

Da han landet i Bangkok forrige uke, var Thaksins første offentlige handling å legge seg ned i hyllest foran et portrett av kongen på flyplassen.

Thaksin er en av de mest innflytelsesrike, men også mest omstridte figurene i moderne thailandsk historie.

Han er elsket av millioner av thailandske bønder for hans populistiske politikk tidlig på 2000-tallet, men blir hatet av landets kongelige og pro-militære elite, som har brukt mesteparten av de siste to tiårene på å holde ham og hans allierte borte fra makten.

Den thailandske pressen rapporterte at Thaksin hadde blitt innkvartert i en privat VIP-suite på 14. etasje på Police General Hospital i sentrum av Bangkok.

En liten anti-Thaksin-gruppe samlet seg i Bangkok torsdag ettermiddag for å kreve at han soner sin fengselsstraff.

Før forrige uke hadde han ikke satt sin fot i kongeriket siden 2008, og han hadde hovedsakelig bodd i Dubai for å unngå straffesaker som han lenge hevdet var politisk motiverte.

Men tidligere i 2023 sa han at han var villig til å stå til ansvar slik at han kunne komme hjem og se sine barnebarn.

Mr. Srettha leder en kontroversiell koalisjon som inkluderer partier knyttet til de militærkupp-gjennomførende generalene som avsatte Thaksin og hans søster Yingluck.

Alliansen ekskluderer det progressive Move Forward Party (MFP), som utnyttet en bølge av ungdoms- og urban misnøye med nesten et tiår med militærstøttet styre under mai-valget.

Men MFPs reformvennlige forsøk på å endre lovene om kongelig ærekrenkelse og takle forretningsmonopoler skremte kongerikets mektige elite, og partiets leder, Mr. Pita Limjaroenrat, ble nektet å bli statsminister.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.