Georgias statsminister Irakli Kobakhidze fra det euroskeptiske partiet «Georgian Dream – Democratic Georgia», har utsatt alle forhandlinger om EU-medlemskap i fire år. Årsaken er påstått utpressing og manipulasjon fra EU-politikere.

«Folkeavstemning om EU»

Utspillet kommer i kjølvannet av parlamentsvalget i oktober som ble sett på som en «folkeavstemning om EU-ambisjonene». 

Det høyreorienterte regjeringspartiet Georgian Dream fikk hele 54 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet, «Koalisjon for forandring», fikk bare 11 prosent. 

FN har slått fast at valget «generelt var godt organisert». Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa kaller valget «prosedyremessig godt organisert og gjennomført på en ryddig måte», men tilføyer at det var uregelmessigheter og en «anspent politisk atmosfære».

EU aksepterer ikke «folkeavstemningen»

Dette holder ikke for EU. Europaparlamentet har tidligere oppfordret til nyvalg under internasjonal overvåkning og diskutert sanksjoner på grunn av «demokratiets tilbakeslag». 

Torsdag vedtok Europaparlamentet en resolusjon som underkjenner høyresidens valgseier i Georgia og krever at landet avholder nyvalg.

EU-resolusjonen anklager Georgian Dream for valgfusk, for å ha manipulert folket, «skapt frykt» i hensikt å «oppnå politiske gevinster», for å ha utnyttet «frykten for krig» og ha «undergravd landets pro-europeiske orientering». Valget skal heller ikke «gjenspeile det georgiske folks sanne vilje». 

Krever verdighet av EU

Georgias statsminister Kobakhidze anklager EU for å være respektløs og for utpresning av landet. Han har bekreftet at Georgia har europeiske ambisjoner, men understreker at dialogen må foregå i verdige rammer. Han vil ikke fortsette forhandlingene før utgangen av 2028 og har avvist å motta budsjettstøtte fra EU før den tid. 

Georgias valgkommisjon avviser påstandene om valgfusk som «rykter, ubegrunnede beskyldninger og manipulert informasjon». 

Moldova

Moldova har søkt om tilslutning til EU og i oktober ble folket spurt om landets grunnlov skulle endres slik at den åpner for medlemskap. I et mye omdiskutert valg hvor meningsmålinger viste opptil 60 prosent ja, viste opptellingen i første halvdel det motsatte, 56 prosent nei. Det endte med at ja-siden vant med knappest mulig margin, 50,46 prosent. EU trekker ikke dette valgets redelighet i tvil.

Moldova stemmer nei til EU

Romania

I Romania vant den uavhengig konservative Calin Georgescu første runde av presidentvalget 24. november med 23 prosent av stemmene.

Georgescu anklages for å være pro-russisk fordi han ønsker en slutt på krigen i Ukraina. Dessuten misliker han at rumenske bønder ruineres på grunn av tollfri import av korn fra Ukraina, noe også polske bønder har protesterer mot.

Den rumenske grunnlovsdomstolen har besluttet at stemmene skal telles på nytt og fredag skulle de avgjøre om første omgang av valget skal annulleres, men den beslutningen er utsatt til over helgen.

– Panikken sprer seg

– Panikken har tydeligvis spredt seg blant de såkalt demokratiske kreftene som ikke kan akseptere at høyreorienterte og nasjonalt orienterte politikere får for stor oppslutning, skriver Documents egen Erling Marthinsen:

Mulig annullering av valg i Romania utsatt

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson på papir eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.