Det er tre svar på spørsmålet som stilles i tittelen. Det var ikke én meny, det var tre, en for hver klasse. 

RMS Titanic kolliderte med et isfjell etter fire dagers jomfruseilas klokken 23.40 14. april 1912 – i god tid etter at middagen var fortært. 

Mange menyer er funnet blant bergede gjenstander og de forteller hva 1512 mennesker fikk servert under sitt siste måltid ombord på et av verdens mest luksuriøse og myteomspundne skip.

Enorm proviantering

Det var 1316 passasjerer og mannskap på 885 ombord (tallene varierer mellom ulike kilder) da skipet la ut fra England og provianteringen som krevdes for reisen var enorm. Tusenvis av kilo kjøtt, grønnsaker, frukt og mel, tusenvis av flasker alkohol for en tur til New York som skulle ta syv dager.

Klassereise

Det var klasseforskjell mellom menyene. Best mat fikk de selvfølgelig på øvre dekk hvor de dyreste billettene kunne koste opptil flere tusen dollar. Det var penger – den gang som idag.

Passasjerene på første klasse ble servert fransk og fin Egg A L’Argenteuil, Chicken A La Maryland, Consomme Fermier og hadde fem restauranter reservert for seg og sin krets. Annenklasse-passasjerer måtte nøye seg med lam, pudding og amerikansk is – noe som virker ganske bra sammenlignet med stuede fiken, velling og kjeks som de ble avspist med på tredje klasse. 

Alle fikk mat

Men de fikk i det minste mat, alle sammen. Det er mer enn du kan forvente som flypassasjer i vår tid. Med mindre du flyr første klasse, selvfølgelig. Der er det fremdeles som for 111 år siden.

– Vi gikk til baren og fikk et gratis glass champagne (… mens skipsorkesteret) spilte nærmere deg, min Gud, synger Mikael Wiehe. Både tekst og melodi har kvaliteter som rører ved lytteren:




 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.