Kronprinsen og kronprinsessen nyter nystekt gresshoppe. SV-ordfører Marianne Borgen i bakgrunnen ser ut til å glede seg til det blir hennes tur. Foto: Berit Roald / NTB

Nå er det bare å dekke opp til festmåltider hos alle som brenner for klimasaken. For heretter er det fritt frem for gresshoppe på menyen, det har EU bestemt.

Blant klimaaktivister har det lenge vært snakket om insekter som mat, til erstatning for blant annet det sterkt kritiserte kjøttkonsumet. Det påstås å ha stor betydning for klimaet på jorda.

EU har allerede godkjent nokså vemmelige larver som «mat», noe Document har omtalt tidligere (se link til sak nederst).

Men påfunnene bare fortsetter. Nå er det gresshopper som settes på menyen, av EU-byråkrater som kanskje har litt for lite å ta seg til i arbeidstiden.

Fria Tider omtaler denne siste «nyvinningen»:

Arten europeisk vandringsgräshoppa har nu blivit godkänd för användning som mat inom EU. Det är den andra insektsarten som godkänns – och flera andra står på tur för bedömning.

Fria Tider forteller nærmere om saken:

På senare år har klimataktivister, medier och myndigheter lyft fram påstådda fördelar för «klimatet» av att människor börjar äta insekter.

Tidigare i år godkändes mjölmask som livsmedel inom EU, och nu har alltså europeisk vandringsgräshoppa fått samma sorts godkännande.

Og det er flere godbiter på gang, snart skal også disse godkjennes som mat for klimabevisste europeere:

Flera andra insektsarter håller också på att bedömas, nämligen hussyrsa, tropisk hussyrsa (norsk:hus-siriss), honungsbi och svart soldatfluga.

Det er faktisk et betydelig byråkratisk apparat i sving for å få gjennom disse sakene:

Det är den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som har gått igenom det vetenskapliga underlaget och därefter har EU-kommissionen gjort godkännandet.

– Det är viktigt att företag som vill sälja insekter tar ansvar och följer reglerna som finns till för att ingen ska bli sjuk av maten. För insekter kan leda till allergi, särskilt om du har skaldjursallergi, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Fria Tider beretter at det allerede  er lov å benytte mange slike insekter som mat, men at en godkjenning representerer et signal om at dette nå er et satsningsområde for EU:

– ….godkännandet kan ändå ses som en fingervisning om hur Efsa och EU-kommissionen bedömer insekter som livsmedel, säger Astrid Walles-Granberg.

Man trenger vel ikke lure på hva som vil bli servert på årets julebord i MDG? At kongehuset allerede har insekter som en favoritt, fremgår av bildet øverst i saken her.

Les også:

Kan snart være på MDGs meny: EU godkjenner mot­bydelige larver som mat

 

Ny, viktig utgivelse fra Document Forlag – perfekt som julegave:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kents bok er mer aktuell enn noensinne, legg den gjerne  under juletreet:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.