Vel bekomme, en håndfull larver. Foto: Morten Holm / NTB

Den politisk korrekte Stockholms-avisen Dagens Nyheter vil bidra til å løfte frem larver og mark i kostholdet. Det er uklart om de selv har tenkt å spise slikt, eller om de bare vil at andre gjør det.

I en større reportasje gjør den svenske stor-avisen Dagens Nyheter sitt beste for å få larver, mark og andre insekter til å fremstå som noe alle bør spise mer av.

Produksjon av larver og insekter fremstilles om en blomstrende vekstbransje, og noe som virkelig er i vinden.

Fria Tider har omtalt saken:

Dagens Nyheter uppmärksammar i ett reportage en svensk maskodlare som producerar det tidningen beskriver som «framtidens mat – insekter».

«Nils Österström har lagt ner sitt liv och sina inkomster på framtidens mat – insekter. Inom några år siktar hans företag på att odla fram upp till 500 ton larver per år», skriver DN.

Denne Österström leder selskapet Tebrito som produserer larver til menneskemat.

– Mjölmaskens proteinkvalité är densamma som för nötkött. Det är ett fullvärdigt animaliskt protein som är lätt för kroppen att ta upp och bryta ner, fast till en bråkdel av koldioxidutsläppen, säger Nils Österström till vänstertidningen.

Han forklarer vider at denne larven har en smak som er en blanding av nøtter og umami.

Tebritos fabrikk i Orsa har snart levert 100 millioner larver.

Denne «satsningen» på larver og insekter i kostholdet faller bokstavelig ikke i smak hos særlig mange ute i befolkningen. Det vekker tvert imot avsky.

I sosiale medier er det opprettet en rekke aksjoner og grupper der folk raser mot utviklingen, og advarer mot at myndigheter og produsenter vil prøve å snikinnføre disse krypene i maten. Også i Norge finnes det slike grupper på Facebook.

Dette tas opp i artikkelen i DN, der avisen på vegne av myndighetene forsikrer om at noe slikt aldri vil skje, og det beskrives som konspirasjonsteorier:

DN varnar för att det sprids «konspirationsteorier» om att insekter i smyg blandats ut i mat. Livsmedelsverket förtydligade i januari att livsmedel som innehåller insekter måste märkas ut.

Det er ikke opplyst om hvorvidt Dagens Nyheter har begynt å servere larver, mark og insekter i sine kantiner.

Også andre «delikatesser» kan være på vei inn på matfatet:

Afrikaner ville smugle stekte flaggermus inn i Tyskland

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.