Insektlarver beregnet på matproduksjon. Foto: Claus Fisker/Ritzau NTB

Da elever ved en skole i Södertälje gikk i kantina for å spise taco, ble de lurt til å spise insekter. Dette fikk mange av elevene til å reagere med vemmelse.

Elever ved en videregående skole i Södertälje gledet seg til å spise taco de fikk servert.

Men gleden gikk over i vemmelse da de snart fikk vite at det faktisk var insekter i form av larver i maten. Mange sluttet straks å spise.

Samnytt skriver om saken.

Statlig svensk fjernsyn, SVT, besøkte en videregående skole i Södertälje der det testes ut nye oppskrifter som angivelig er ment for å sikre befolkningen mat i krisesituasjoner.

Taco er et populært måltid der, men denne gangen var kjøttdeigen laget av larver – noe skolen ikke fortalte elevene på forhånd.

Ifølge SVT lærte elevene at «insekter er både klimasmarte, sunne og at det lille dyret har levd et godt liv». Hos SVT var det hele presentert som noe positivt og fremtidsrettet.

Reaksjonene blant elevene var blandede. Mange sluttet straks å spise da de fikk vite hva maten inneholdt, mens noen mente at det ikke spilte noen rolle.

Det var en miks av flere grunner til at de fikk servert den eksperimentelle maten basert på insekter.

Ikke minst var det et forsøk på å se hvordan man kan sikre befolkningen mat i en krisesituasjon, som krig. Selvsagt var det også et argument at dette skal være en «klimavennlig» måte å sikre en slik kriseforsyning på.

Under den kalde krigen hadde Sverige store lagre av mat i tilfelle krise og krig. Men disse lagrene ble senere faset ut, da man trodde at freden i Europa ville vare evig.

Nå skal man igjen bygge opp forsyningssikkerhet, og da skal det altså baseres på «klimavennlige» ressurser som insekter.

Problemet er imidlertid at mange av dem som får servert slikt, reagerer med å brekke seg og nekte å spise.

Nettopp det å «lure» insektene inn i maten uten at folk er klar over hva de spiser, ser ut til å kunne bli en overordnet strategi for matprodusenter og myndigheter, se artikkel under.

Les også: 

EU har ingen planer om å tydelig merke mat som inneholder insekter

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.