Emmauscollege i Rotterdam. Foto: Google Maps.

En lærer ved en videregående skole i Rotterdam er gått i dekning etter å ha blitt truet av to elever fordi han ikke ville fjerne en karikaturtegning de mente var blasfemisk fra klasserommet. Noen elever er siden blitt arrestert for truslene.

I et klasseværelse ved Emmauscollege i Rotterdam hadde tegningen det gjelder, hengt oppe i fem år sammen med en rekke andre tegninger, blant annet av Sokrates og Anne Frank, som en filosofisk anlagt lærer brukte i kombinasjon for å fremkalle refleksjon hos elevene, rapporterer NRC.

Etter en minnestund og ett minutts stillhet ved skolen forrige mandag for Samuel Paty, den franske læreren som ble halshugget av den 18 år gamle tsjetsjeneren Abdoullakh Anzorov fordi han hadde vist klassen en av Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer, drøftet noen av lærerne karikatursaken med elevene.

I den forbindelse reagerte noen muslimske jenter på en karikaturtegning som de hadde hørt var av profeten Muhammed. Tegningen, som var laget av Joep Bertrams og hadde Charlie Hebdo-terroren som motiv, viste i virkeligheten en halshugget mann i en t-skjorte med påskriften «Charlie Hebdo» som rakte tunge til jihadisten som akkurat hadde drept ham.

Jentene forlangte tegningen fjernet fordi den angivelig var blasfemisk. Læreren prøvde å forklare at tegningen viste en jihadist og ikke Muhammed, men uten å møte noen forståelse. I diskusjonens hete forsvinner tegningen fra klasseromsveggen.

Siden fortsatte opprøret i sosiale medier, der det het seg at læreren hadde brukt tegningen som provokasjon. Kort etter begynte truslene mot læreren, som straks gikk i dekning.

Flere andre lærere ved skolen reagerer på at kollegaen forsvinner, mens elevene som satte i gang kampanjen mot ham, fremdeles er på skolen. Lærerne føler seg derfor ikke lenger trygge, skriver NRC.

RTL Nieuws skriver at politiet siden har arrestert en 18 år gammel mann, en 17 år gammel gutt og en 18 år gammel kvinne for trusler. TV-kanalen mener å vite at de er arrestert for truslene ved Emmauscollege, men politiet vil ikke stadfeste det offisielt av hensyn til personvernet.

Fredag holdt Nederlands statsminister Mark Rutte en pressekonferanse der han fordømte truslene mot læreren, skriver NL Times.

“Our teachers must have the space to convey the core values of our society to their students,” he said. “And it cannot be the case that precisely because of the discussion of perhaps the most important fundamental right, freedom of expression, that they have to fear for their safety and even have to go into hiding.”

Også i Danmark har en lærer gått under jorden etter trusler for bruk av karikaturtegninger i undervisningen.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.