Brandenburger Tor i sentrum av Berlin. Foto: Halvard Alvik / NTB

I en folkeavstemning i Berlin søndag sa et flertall nei til å gjøre byen såkalt klimanøytral allerede i 2030. Velgerne mente forslaget var urealistisk og ville kreve altfor store omstillinger på kort tid.

Tyskland har allerede et offisielt mål om å bli klimanøytralt innen 2045, noe som vil kreve enorme endringer og omstillinger innen så å si alle samfunnssektorer.

Dette var likevel ikke nok for klimabevegelsen, og det ble reist et krav om at Berlin skulle fremskynde denne prosessen vesentlig. Man skulle i stedet bli klimanøytral innen 2030, om knappe 7 år.

For at et slikt forslag skulle vedtas, ville det kreve godkjenning gjennom en folkeavstemning blant Berlins 4 millioner innbyggere.

Reuters forteller at denne folkeavstemningen ble gjennomført nå søndag. Den gikk ikke helt som klimabevegelsen og deres politiske partier hadde håpet. Forslaget ble klart nedstemt.

For at det skulle blitt vedtatt, ville det vært nødvendig med ca. 608.000 ja-stemmer. Per søndag kveld var det ikke mer enn ca. 440 000 som hadde stemt ja til det nokså ytterliggående forslaget.

Det var ikke nok med et flertall blant avgitte stemmer, man måtte også ha et minimumsantall av stemmer i favør av forslaget. På den måtes sikrer man  at ikke en relativt liten engasjert gruppe kan presse igjennom et drastisk forslag, mens et stort flertall sitter uinteresserte hjemme i sofaen og lar være å stemme.

En folkeavstemning i Berlin søndag, som ville ha bundet byen til å bli klimanøytral innen 2030, har avvist forslaget, sier byens borgermester Franziska Giffey i en uttalelse.

Tiltaket ville ha tvunget de nye konservative lokalmyndighetene til å investere tungt i fornybar energi, bygningers energieffektivitet og kollektivtransport.

Hadde forslaget gått igjennom, ville Berlin ha vært en av få store europeiske byer med et juridisk bindende mål om å bli karbonnøytral om syv år, skriver Reuters (oversatt av Document).

Folkeavstemningen ble sett på som en test på om tyskerne, i første omgang berlinerne, ønsker at Tysklands klimapolitikk skal være mer ambisiøs enn den allerede er. Til det ble altså svaret nei.

Resultatet viser at folket ser på slike mål som urealistiske, selv om det skulle vært nedfelt i lovs form, sier borgermester Franziska Giffey

Ifølge Reuters mener klimaaktivistene at avstemningen uansett har vært positiv, i og med at den har synliggjort problemstillingen med å fremskynde disse målene.

Andre vil mene at den i vel så stor grad har synliggjort at drastisk klimapolitikk ikke har den støtte i befolkningen som politikerne ofte hevder.

Les også: 

Klimaekstremister i Hamburg ville stanse trafikken, fikk bank av sinte bilister

Bestill fra Document:

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.