I en folkeavstemning søndag sa befolkningen nei til klimatiltak som skal bidra til å nå den såkalte Parisavtalen. Sveits er ett av få land i verden der folket selv bestemmer direkte i slike saker.

Ved søndagens folkeavstemning tok sveitserne stilling til en rekke viktige spørsmål for landet. En av sakene på agendaen var om landet skal innføre en rekke omfattende klimatiltak som kreves for at landet skal oppfylle Parisavtalen.

Göteborgsposten skriver om saken:

51,6 procent av dem som röstade i söndagens val sade nej till ett lagförslag som skulle minska landets utsläpp av koldioxid, som därför inte kommer att införas. Lagförslaget hade tagits fram för att hjälpa landet att nå klimatmålen i enighet med Parisavtalet.

Folket sier rett og slett nei til alle formaninger om at «klimaet er vår viktigste oppgave» osv.  Man er ikke enige i et slikt premiss, og vil ikke ha noe av omfattende tiltak som snur opp ned på mye av samfunnet og hverdagen.

Et slikt resultat kommer som en kalddusj for en rekke politikere, ikke minst for landets egen «klimaminister»:

Schweiz klimatminister Simonetta Sommaruga beklagade valresultatet, då det enligt henne innebär att det kommer bli «mycket svårt» att nå klimatmålen om att halvera landets utsläpp fram till 2030.

– I dag blev det nej till att skydda klimatet, det blev nej till lagen som vi röstade om, säger ministern vid en presskonferens.

Det er lett å lese hennes skuffelse i den relativt korte kommentaren. Folket har åpenbart ikke lyttet til klimaministerens budskap om hvor fryktelig viktig dette skal være.

Også avisen Swissinfo forteller om saken, og er åpenbart ikke særlig fornøyd med utfallet.  I den nokså bitre artikkelen henvises det blant annet til politikeruttalelser om at det må være noe suspekt de kaller «olje og gasslobbyen» som står bak dette:

“The oil and gas companies and their lobby… have won,” the Green Party wrote in a statement. “This massively slows down climate protection.”

I artikkelen går det frem at hele 21 av 26 kantoner sa nei til forslaget. Også i Sveits er det i de store byene at folk i størst grad slutter opp om politikernes og agitasjonspressens klimafortelling.

I Sveits er det ikke nok at en gruppe politikere «stemmer frem» diverse tiltak. Det må forelegges for dem tiltakene gjelder og vil gå utover, nemlig folket selv, i folkeavstemning.

Ofte viser det seg at det er stor avstand mellom ledende politikere og store medier på den ene siden, og folket på den andre siden, som i denne klimasaken. Men i Sveits er det folkets vilje som avgjør, i motsetning til hvordan mange mener det er i for eksempel Norge.

Hvordan ville det eksempelvis gått med norsk vindkraftutbygging, om dette ble forelagt velgerne i en folkeavstemning? Ville folket sagt ja til å rasere naturen for å tilfredsstille visse politikere og journalisters drøm om noe de kaller «grønt skifte»?

Sveits har hatt folkeavstemninger om en rekke omstridte spørsmål, blant annet knyttet til innvandring. Tidligere i år sa folket nei til bruk av burka og andre ansiktsdekkende plagg i offentligheten, også det til skuffelse for venstresidens politikere og medier.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!


 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂