En rykende fersk meningsmåling utført av InFact for Nettavisen viser at nordmenn ikke støtter endringer av gamle verk.

På spørsmålet «Bør vi endre språket i gamle verk for å tilpasse oss nåtiden?» har over 7 av 10 vært helt klare i sitt svar: Nei.

Uansett om man sorterer på kjønn, alder, bosted eller politisk parti, støtter flertallet i samtlige grupperinger at gamle verk ikke skal endres, skriver Nettavisen.

Eldre personer er i større grad imot endringer. I aldersgruppen 18–29 år er nesten 18 prosent positive til endringer, mens bare 1,5 prosent i aldersgruppen 65 og oppover støtter endringer.

Sorterer man etter hvilket parti respondentene ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen, finner man at velgerne til de mest konservative partiene i størst grad vil unngå endringer av gamle verk.

KrF og FrP har aller lavest andel, med henholdsvis 3,8 og 4,7 prosent positive til å endre gamle verk.

– Disse partiene har jo en politikk der man ønsker å ta vare på kulturen som man har fra tidligere tider, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Ingvar Ambjørnsen i sjokk over sensur: – Jeg er livredd for at noen skal forandre språket i mine bøker

Til sammenligning er Ap mer på snittet av befolkningen, med 12,3 prosent som er positive til endringer.

– Det er jo ikke dramatiske forskjeller her, men litt er det, sier Bergh, og legger til at dette handler om identitetspolitikk.

Velgerne til MDG og SV er mer åpne for endringer, med henholdsvis 28,6 og 13 prosent som støtter endringer av gamle verk.

– De ønsker jo at folk, særlig minoriteter, ikke skal bli støtt av det som er skrevet, sier Bergh.

Noe overraskende er Senterpartiets velgere nest mest positive til å endre språket i gamle verk for å tilpasse dem nåtiden, med 22,9 prosent – nesten én av fire.

– Ja, dét var litt overraskende. Der har jeg rett og slett ingen forklaring for hvorfor så mange har svart slik. Det kan jo hende at de ikke har tenkt så nøye over det spørsmålet, men svarer litt ut fra andre hensyn. Noen gamle verk har jo et ganske vanskelig språk, som gjør dem vanskelige å lese. Kanskje det er dét de tenker på? spør Bergh.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.