For andre uke på rad publiseres det en meningsmåling som viser at misnøyen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiger. Oktobermålingen, som er utført av Respons Analyse for VG, viser at 33 prosent av velgerne mener han gjør en dårlig jobb. I Norstats måling for ABC Nyheter var tallene enda verre.

I en e-post til VG skriver Støre at han tar ansvar:

– Det er forståelig at folk holder oss og meg ansvarlig, og det er et ansvar jeg tar, selv om det ikke nødvendigvis gjør meg populær, skriver Støre i en e-post formidlet via hans kontor. (VG)

– Påfallenede dårlige tall

– Dette er påfallende dårlige tall for Støre, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, og legger til at statsministeren ikke hadde spesielt gode tall før sommeren heller.

– Jeg vil tro at situasjonen lenge har vært at velgerne er kritiske til regjeringen og kanskje mener den mangler handlekraft eller ikke er tydelig nok i svaret på de krisene vi befinner oss i, med strømkrise, inflasjon osv. Man kunne tenke at det at regjeringen legger frem et budsjett med en tydelig plan, skulle slå positivt ut. Men det har det foreløpig ikke gjort, sier Bergh. (VG)

Målingen ble gjennomført i perioden 5.–10. oktober, altså i hovedsak etter fremleggelsen av statsbudsjettet torsdag 6. oktober.

Det er fortsatt mange – 38 prosent – som mener at Støre hverken gjør en god eller dårlig jobb. Dette tallet har vært veldig stabilt siden november i fjor.

Støre er, ikke uventet, minst populær på høyresiden. Det er 71 og 48 prosent av dem som hhv. hadde stemt FrP og H som synes Støre gjør en dårlig jobb. Men også 39 prosent av Rødt- og Venstre-velgerne mener det samme.

Støre får godt skussmål av sine egne; bare én prosent av Ap-velgerne mener han gjør en dårlig jobb, mens 11 prosent av SV-erne mener dette. (VG)

Mer populær hos kvinner

I en måling gjennomført av Norstat for ABC Nyheter i midten av september var tallene enda dårligere.

En meningsmåling som Norstat har utført for ABC Nyheter viser at kun 33 prosent mener statsminister Jonas Gahr Støre gjør en god jobb. 42 prosent mener han gjør en dårlig jobb. 24 prosent av de spurte svarer at de er usikre. (ABC)

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, er ikke overrasket, selv om tallene for Støre fremstår som svake, i motsetning til hva Erna Solberg og hennes regjeringer gjorde.

– Når det går bra for de rødgrønne partiene, skårer Støre høyere og omvendt. I dagens situasjon, med strømkrisen og alt, er regjeringspartiene upopulære. Det er dét denne målingen i hovedsak viser, mer enn at det er en nøye vurdering av Støres krisehåndtering, sier Tuastad.

– Er det noe i disse tallene som overrasker deg?

– Jeg synes det er interessant at kjønnsforskjellene er så tydelige, sier Tuastad.

Kjønnsfordelingen viser at kvinner i større grad mener Støre gjør en god jobb enn menn. 37 prosent av kvinnene mener han gjør en god innsats som statsminister, mens kun 30 prosent av mennene gjør det samme. 51 prosent av mennene mener han derimot gjør en dårlig jobb, mens kun 34 prosent av kvinnene mener det samme.

– Vi vet at det er politiske forskjeller mellom kjønnene. Men her kommer de fram på en sjeldent tydelig måte, sier statsviteren. (ABC)

Økt misnøye med Støre i ny VG-måling: − Påfallende dårlig

Én av tre mener Støre gjør en god jobb (ABC Nyheter)

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.