Forfatter Ingvar Ambjørnsen (66) er sjokkert over sensuren av Roald Dahl – og ringte mandag sitt eget forlag for å sikre seg en avtale om at ingen skal få ødelegge hans bøker etter hans død.

– Jeg er faktisk helt sjokkert. Jeg har jo holdt opp med sånne intervjugreier, men nå må jeg gjøre et unntak. For dette lukter svidd, sier Ingvar Ambjørnsen til VG.

Forlaget Puffin og rettighetshaverne til Roald Dahl har bestemt at bøkene skal renskes for krenkende språk, og har gitt såkalte sensitivitetslesere i oppdrag å gå igjennom forfatterskapet.

Ambjørnsen reagerer svært sterkt på dette. Han mener det er problematisk dersom Gyldendal kommer til å akseptere sensur av ord som «tjukk» og «stygg».

– Det kan godt hende de er juridisk forpliktet til å høre på rettighetshaverne, men de har selvfølgelig mulighet til å si at de ikke vil være med på dette tullet. Hvordan skal de drive forlag videre når «tjukk» og «stygg» er tabuord? Dette vil i så fall skade Gyldendals omdømme, mener Ambjørnsen, og fortsetter:

– Dette bekymrer meg veldig, for dette er starten på noe vi forfattere må være obs på og ta tak i nå.

Salman Rushdie fordømmer Roald Dahl-sensur

Ambjørnsen ser med skrekk og gru på at noen skulle endre språket i «Pelle og proffen»-bøkene eller gjøre noe med tittelen på en av hans mest kjente romaner, «Hvite niggere».

Han ringte sitt eget forlag, Cappelen Damm, for å forsikre seg om at de ikke vil røre hans bøker når han er borte.

– Jeg har fått en muntlig forsikring om at det ikke vil skje forandringer av noe slag. Jeg vil nå også ha dette skriftlig, og har snakket med dem i dag.

– Selv er jeg en gammel mann, jeg er snart ferdig. Men det er viktig at de unge forfatterne også tenker i en slik retning. Vi bør få dette inn i avtaleverket mellom forlag og forfattere, sier Ambjørnsen.

Det er imidlertid ikke alle som synes denne sensuren er negativ.

Nestleder i tenketanken Minotenk, Lisa Esohel Knudsen, mener det er naturlig at dette skjer.

– Språk og kultur er alltid i endring. Dette er bøker som er over 50 år gamle. Da tenker jeg det er naturlig å se hvor man kan gjøre noen endringer, sier hun til TV 2.

Ambjørnsen er imidlertid helt klar på hva han synes om sensuren av Roald Dahl:

– Det ødelegger bøkene. Og det er betenkelig at det er forlaget hans som har regien på dette.

Ambjørnsen er sjokkert over hvor langt woke-samfunnet har kommet, og kaller det hele absurd.

– Det er jo kommet opp innimellom: Det har for eksempel vært mye klager på banningen i «Pelle og Proffen»-serien, og det er ikke vanskelig å se for seg at et forlag ville fjerne banningen dersom man ville gi nytt liv til denne serien. Og «Hvite niggere» får jeg jevnlig henvendelser om.

Han viser til at en yngre leser skrev til ham for å uttrykke sin begeistring for boken på denne måten: «Hvite #»»&## ere». Tusen takk for en stor leseopplevelse!»

Men Ambjørnsen er tydelig:

– Det er dét boka heter. Og skal hete. Det vi opplever nå med Roald Dahl, er absurd.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.